Timmermans wordt hoogste plaatsvervanger Juncker

Minister Frans Timmermans wordt in Brussel de hoogste plaatsvervanger van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Dat heeft Juncker vandaag bekendgemaakt.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken wordt eurocommissaris in het team van Juncker.Beeld anp

Na een zomer van lobbyen krijgen de EU-lidstaten vandaag eindelijk de vruchten van hun arbeid opgediend door de nieuwe Commissievoorzitter Juncker. De Luxemburger presenteerde zijn selectie als 'mijn winning team'.

Nederland wordt beloond met het eerste vicevoorzitterschap naast Juncker. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken verruilt het Binnenhof voor het Brusselse Schumanplein om de hoogste plaatsvervanger van de Commissievoorzitter te worden. Daarnaast gaat hij zich als commissaris bezighouden met Europese regelgeving, relaties tussen de Europese instellingen, rechtsregels en fundamentele rechten.

Juncker omschrijft de rol van Timmermans als die van een 'waakhond' die erop toeziet dat de Commissie zich beperkt tot de hoofdzaken en de rest overlaat aan de lidstaten. De 'agenda van betere regulering' moet garanderen dat 'elk Commissievoorstel daadwerkelijk nodig is en dat de doelen niet evengoed door de lidstaten kunnen worden bereikt'. Daarnaast moet Timmermans de activiteiten van de Commissie gaan toetsen aan de fundamentele Europese rechten en wetten.

Verregaande bevoegdheden
Timmermans krijgt in die rol verregaande bevoegdheden die hem in staat stellen plannen van andere eurocommissarissen tegen te houden. Juncker zei tijdens zijn presentatie dat zijn eerste vicevoorzitter toegang krijgt tot alle commissariaten en zich zelfs mag bemoeien met het personeelsbeleid van commissarissen. 'Vicevoorzitters, en met name de eerste vicevoorzitter, kunnen elk initiatief van een commisaris tegenhouden. Ik delegeer dit recht aan de vicevoorzitters.'

PvdA'er Timmermans schrijft op zijn facebookpagina dat hij 'alles zal geven wat ik in mij heb om de EU weer meer voor en van de Europeanen te laten zijn'. Hij beschouwt het als 'een zware klus' maar wel een opgave die 'nodig is voor onze gemeenschappelijke toekomst'. Timmermans vergaarde als minister veel volgers op zijn facebookpagina. Hij belooft als eurocommissaris zijn ervaringen in Europa te blijven delen op de website.

Zeven vicevoorzitters
Naast Timmermans zijn nog eens zes vicevoorzitters aangewezen: de Bulgaarse Kristalina Georgieva, de Sloveense Alenka Bratušek, de Fin Jyrki Katainen, de Let Valdis Dombrovskis en de Est Andrus Ansip. Eerder werd de Italiaanse Federica Mogherini aangewezen als Hoge Vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid.

De vicevoorzitters gaan elk clusters van eurocommissarissen aansturen wisselend samengesteld naar thema, bijvoorbeeld 'banen, groei en concurrentie, Digitale interne markt en de Energie-unie'. Die nieuwe werkwijze moet de Commissie bevrijden uit 'statische structuren'. Juncker omschrijft zijn team als 'teamleiders en teamspelers'. Hij benadrukt dat de nieuwe indeling er niet een is van 'eerste en tweede klascommissarissen'.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker presenteerde vandaag zijn team van 28 eurocommissarissen.Beeld EPA

Moscovici nieuwe begrotingscommissaris
De Fransman Pierre Moscovici is, zoals werd verwacht, benoemd op de zware portefeuille Economische en Financiële Zaken. Hij volgt de Fin Olli Rehn op, die de afgelopen crisisjaren de bijnaam 'begrotingstsaar' kreeg. De Belgische Marianne Thyssen krijgt de post Werkgelegenheid en Sociale Zaken.

De portefeuille Interne Markt en Industrie is uitgebreid met Ondernemerschap. De post is toebedeeld aan de Poolse Elžbieta Biekowska. Volgens Juncker wordt haar commissariaat de 'motor van de echte economie'. 'Voor het eerst krijgt het midden- en kleinbedrijf een plek in de Commissie, de ruggengraat van onze economie.'

Eveneens een noviteit in de Commissie: een portefeuille specifiek voor migratie. De post zal ingenomen worden door de Griek Dimitris Avramopoulos. Een nieuw migratiebeleid moet de migratiestroom richting Europa indammen en tegelijkertijd de EU maken tot 'een aantrekkelijke bestemming voor toptalent'.

'The female factor'
Het is Juncker gelukt om een derde van zijn vacatures te vullen met vrouwen. Trots presenteert hij het resultaat in zijn persbericht onder het kopje 'The female factor'. Negen van de 28 commissarissen zijn vrouwen, zij krijgen onder meer drie van de zeven vicevoorzitterschappen.

De Fransman Pierre Moscovici wordt de nieuwe begrotingscommissaris in de Commissie van Juncker.Beeld afp

De Luxemburger wijst er ook op dat negen van de 28 commissarissen een actieve rol speelden in de Europese Parlementsverkiezingen van afgelopen voorjaar. Hij wil maar zeggen: mijn selectie bestaat niet uit ondemocratisch benoemde technocraten, maar voor een groot deel uit politici die zich verkiesbaar hebben gesteld voor Europa.

Junckers selectie wordt de komende weken onderworpen aan ondervragingen door het Europees Parlement. Het EP zal mogelijk enkele kandidaten die te licht of te controversieel worden bevonden terugsturen naar de Commissievoorzitter. Die moet dan een vervanger zoeken. Pas als het parlement zijn goedkeuring verleent aan het voltallige team en de regeringsleiders hun fiat hebben gegeven, kan de nieuwe Commissie per 1 november van start.

De Sloveense Alenka Bratusek wordt vicevoorzitter in het team van Juncker en tevens commissaris op het gebied van Energiebeleid.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden