Timmermans wil dat Europa banden met Cuba aanhaalt

Het is tijd voor een andere en betere relatie tussen Cuba en Europa. Dat zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) gisteren tijdens zijn bezoek aan Cuba.

'We moeten kijken of Europa een nieuwe relatie met Cuba kan bewerkstelligen. We moeten niet alleen naar de politieke issues kijken, maar ook de menselijke contacten tussen Europa en en Cuba versterken', aldus Timmermans. Hij deed zijn uitspraak tijdens een bezoek aan een voetbalclinic van Feyenoord.

Eind deze maand besluiten de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU of en hoe met Cuba kan worden onderhandeld over een nieuw bilateraal akkoord. Het akkoord moet het door Cuba verfoeide zogenoemde Gemeenschappelijk Standpunt vervangen. Mede met het oog op deze beslissing brengt Timmermans een driedaags bezoek aan het door de communistische partij geregeerde eiland.

De Europese Unie formuleerde het Gemeenschappelijk Standpunt in 1996. De EU eist ermee van Cuba dat het land verandert in een echte democratie met respect voor fundamentele vrijheden, duurzame verbetering van de levensstandaard en naleving van mensenrechten. Die eisen kunnen alleen bij unanimiteit worden veranderd en dat zijn vooral Groot-Brittannië, Duitsland, Tsjechië en Zweden niet van plan, tenzij Cuba zijn handtekening zet onder verdragen tegen mensenrechtenschendingen.

Timmermans staat de pers te woord in het Pedro Marrero stadion in Havana.Beeld afp

Ieder voor zich
Cuba beschouwt de Common Position als buitenlandse inmenging en wijst het categorisch af. Gevolg is dat EU-landen in afwachting van vervanging ervan dan maar ieder voor zich akkoorden zijn gaan sluiten met Cuba. Van de 28 lidstaten zouden dat er inmiddels vijftien zijn, waaronder Nederland.

Die toenadering kreeg in januari vorig jaar vorm. Toen sprak Timmermans zijn Cubaanse ambtgenoot in Chili tijdens een EU-Latijns-Amerika-top. 'Over een aantal zaken zijn we het niet eens, maar we willen wel intensievere samenwerking', zei Timmermans na dat gesprek.

Hervormingsproces

De minister liet de Tweede Kamer vrijdag weten dat hij naar Cuba gaat omdat 'dialoog meer oplevert dan confrontatie'. Volgens Timmermans is Cuba begonnen aan een politiek en economisch hervormingsproces 'dat onze aandacht verdient'. Nederland kan met zijn goede contacten 'positieve ontwikkelingen bevorderen'. Bovendien gaat het met de mensenrechtensituatie in Cuba de goede kant op, zo meent de bewindsman.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International denken daar anders over. Volgens de organisatie worden steeds meer andersdenkenden, onder wie journalisten en activisten, opgepakt en voor korte of langere tijd vastgezet. Vorig jaar hadden op Cuba 6424 arrestaties plaats om politieke redenen, meldden tegenstanders van het regime van president Raúl Castro gisteren. Afgelopen maand ging het alleen al om 1123 arrestaties, aldus de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening.

Beeld epa

Handdruk Obama
Vorige maand drukte de Amerikaanse president Barack Obama tijdens de herdenkingsceremonie voor Nelson Mandela de hand van de Cubaanse leider Raúl Castro. Een historisch moment; sinds Fidel Castro in 1959 in het land een communistisch bewind vestigde heerste er vijandschap tussen beide landen en zijn er nauwelijks ontmoetingen geweest tussen hun leiders.

Het Witte Huis verklaarde achteraf dat de handdruk een spontane begroeting was, waarbij niets substantieels werd gezegd. Toch is er uitzicht op verbetering van de betrekkingen. Castro zei eind december dat hij bereid is tot toenadering tot de Verenigde Staten, mits het land het Cubaanse politieke systeem accepteert.De historische ontmoeting op 10 december 2013 in Zuid-Afrika.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden