Update

Timmermans wil 'alles doen' om Oegandese antihomowet te stoppen

Nederland zal maatregelen nemen als president Yoweri Museveni van Oeganda een omstreden antihomowet tekent. Dat liet minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) vandaag weten. 'Die wet is onacceptabel en kan niet zonder consequenties blijven.'

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken). Beeld anp

De Tweede Kamer riep Timmermans vanmiddag op het Afrikaanse land zwaar onder druk te zetten, bijvoorbeeld door Museveni zelf te bellen. Timmermans zei dat hij verschillende instrumenten heeft om Oeganda onder druk te zetten, maar dat hij de inzet ervan samen met lokale organisaties en met internationale partners wil bepalen. 'We zullen er samen met de EU en Amerika alles aan doen om te voorkomen dat de wet van kracht wordt.'

Levenslang
Als Museveni de wet tekent, kunnen mensen die zich herhaaldelijk schuldig maken aan homoseksuele activiteiten een levenslange gevangenisstraf krijgen. Het wetsvoorstel is volgens Timmermans in strijd met internationale mensenrechtenverdragen die het Afrikaanse land heeft getekend.

Om de belangen van homo's in Oeganda niet te schaden, wordt in overleg met de ambassade in Kampala bekeken wat de reactie zal worden. Maar 'ondertekening van de wet zal consequenties hebben voor de relatie met Nederland', zegt Timmermans.

Er zal dan ook gekeken worden naar subsidies aan organisaties die de omstreden wet steunen. Hervatting van Europese begrotingssteun kan dan ook niet meer aan de orde zijn, aldus de bewindsman. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) beraadt zich op de gevolgen voor de hulp.

Strengere wet
Homoseksualiteit is al onwettig in Oeganda. Seksuele handelingen die ingaan 'tegen de natuurlijke orde' zijn al verboden onder een oude koloniale wet. Maar afgelopen week liet Museveni weten dat hij toch zijn handtekening zal zetten onder een strengere wet die in december door het parlement werd aangenomen.

Deze wet voorziet in levenslange gevangenisstraf voor homoseksualiteit met 'verzwarende' omstandigheden, bijvoorbeeld hiv-besmetting bij een van de partners, seks met minderjarigen of herhaalde seksuele misdrijven, ook als deze met wederzijdse instemming plaatshebben tussen volwassenen.

Draai
Het is nog onduidelijk wanneer Museveni de wet zal ondertekenen. Hij beschouwt homoseksualiteit als 'abnormaal', maar vond de wet in eerste instantie te streng. Hij is echter overstag gegaan na een rapport van 'medisch deskundigen', die concludeerden dat homoseksualiteit aangeleerd gedrag is. De maatregel heeft brede steun onder christelijke geestelijken en Oegandese parlementsleden, die menen dat de wet nodig is om te voorkomen dat westerse homoseksuelen Oegandese kinderen 'rekruteren'.

De internationale druk om de wet niet te tekenen neemt intussen toe. De Verenigde Staten waarschuwden dit weekeinde dat de wet gevolgen zal hebben voor de relatie tussen beide landen. Als Oeganda de geplande maatregel niet intrekt, dan 'compliceert' dat de relatie met de VS, waarschuwde de Amerikaanse president Barack Obama zondag.

De Oegandese president Yoweri Museveni Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.