Timmermans waarschuwt Polen tegen uitholling rechtsstaat

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans heeft Polen woensdag gemaand het consitutioneel hof niet tandeloos te maken. De commissie waarschuwt voor uitholling van de Poolse rechtsstaat.

Demonstratie tegen de PiS-regering in de Poolse stad Wroclaw. Beeld epa
Demonstratie tegen de PiS-regering in de Poolse stad Wroclaw.Beeld epa

In de brief ondertekend door Timmermans vraagt de Europese Commissie een nieuwe wet te herzien die de macht en onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof indamt. De Europese Unie volgt de ontwikkelingen in Polen met argusogen. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en de Poolse Helsinkistichting voor de Mensenrechten (HFHR) hekelen de nieuwe wet. Ze waarschuwen dat die 'de mensenrechten en vrijheden op het spel zet'.

Het Poolse parlement keurde dinsdag een wet goed die het Constitutioneel Hof de bevoegdheid ontneemt wetten aan de grondwet te toetsen. De wet is ingediend door de conservatieve partij Recht en Gerechtigheid (PiS) die sinds oktober aan de macht is in Polen. De partij beschikt over een meerderheid in beide kamers van het parlement. Het parlement keurde de wet dinsdag goed maar de senaat moet zich er nog over uitspreken.

Samenleving op de schop
De Europese Commissie vraagt Polen in de brief om de wet niet aan te nemen. Eerst moeten 'alle vragen over de gevolgen van deze wet voor de onafhankelijkheid en het functioneren van het Constitutioneel Tribunaal volledig en behoorlijk zijn onderzocht', schrijft Timmermans aan de Poolse ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken. 'De rechtsstaat is een van de gemeenschappelijke waarden waarop de (Europese Unie) is gebouwd.'

De partij van Jaroslaw Kaczynski brengt tegen criticasters de jongste verkiezingsuitslag in stelling. Recht en Gerechtigheid zou met de absolute meerderheid een mandaat hebben van de kiezer om de samenleving grondig op de schop te nemen. Recht en Gerechtigheid moet het Constitutioneel Hof naar eigen zeggen wel hervormen omdat dat nu nog wordt bevolkt door pionnen van de vorige regering die de plannen van de partij willen dwarsbomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden