Timmermans verdedigt migratiedeal met Turkije: 'Juridisch toegestaan'

De migratiedeal tussen de EU en Turkije is een 'tijdelijke, buitengewone maatregel', die voldoet aan het Europese en internationale recht. De Europese Commissie denkt dat het plan uitvoerbaar is als de partijen ermee akkoord gaan.

Frans Timmermans Beeld photo_news
Frans TimmermansBeeld photo_news

Europees commissaris Frans Timmermans reageert hiermee op de ernstige twijfels die het Europees Parlement en verschillende mensenrechtenorganisaties hebben geuit over de vorige week gesloten principeafspraken. Die zouden juridisch geen standhouden. Volgens Timmermans is dat dus wel het geval. Het alternatief zou volgens hem zijn dat 'Idomeni' de norm wordt. In deze Griekse grensplaats zijn duizenden migranten gestrand. 'Dat is geen acceptabele weg vooruit in het immigratiebeleid.'

Individueel beoordeeld

Het is juridisch toegestaan als Griekenland alle migranten terugstuurt naar Turkije op grond van een overeenkomst tussen de twee landen, stelt de Europese Commissie. Alle mensen die asiel aanvragen worden individueel beoordeeld en houden het recht om in beroep te gaan. Beide landen moeten hiervoor nog wel wetten wijzigen.

In ruil nemen EU-landen voor elke teruggestuurde Syriër een Syrische vluchteling op uit een Turks kamp. Via twee eerdere afspraken tussen EU-landen komen hiervoor vooralsnog 72 duizend mensen in aanmerking, aldus Timmermans. 'Hervestiging moet serieus worden genomen door de lidstaten.'

Hij zei wel dat de principeafspraken met Turkije alleen de migratiecrisis niet oplossen, maar dat die wel het 'businessmodel' van de mensensmokkelaars definitief kunnen breken. Turken mogen verder mogelijk al in juni visumvrij naar Europa reizen. Daarvoor moeten Turkije voor eind volgende maand nog aan 37 van de 72 vereisten voldoen.

Merkel
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei woensdag in een toespraak tegenover het Duitse parlement dat de migrantencrisis alleen kan worden beëindigd als alle Europese leiders zich vrijdag in Brussel inzetten voor het vinden van een gezamenlijke oplossing. De nijpende situatie in Griekenland gaat iedereen aan, benadrukte ze.

Een definitieve deal tussen de EU en Turkije moet worden gevolgd door een overeenkomst tussen EU-landen onderling over een quotum voor het opnemen van vluchtelingen, aldus Merkel. Alleen een gezamenlijke overeenkomst kan volgens haar op lange termijn garanderen dat Europe sterker uit de crisis komt dan dat zij erin ging.

Te nemen hobbels

Tijdens de top van donderdag en vrijdag zijn nog behoorlijke hobbels te nemen, voordat het tot goede afspraken kan komen.

- Het voorgestelde een-op-een ruilsysteem tussen de EU en Turkije ligt gevoelig, omdat migranten de kans moeten krijgen asiel aan te vragen in Europa. Dat leidde tot de vraag of dit voorgenomen systeem wel legaal is.

- De toezeggingen aan Turkije liggen gevoelig, met name bij Cyprus, dat dreigt met een veto tenzij aan specifieke voorwaarden wordt voldaan.

- Om elke migrant die in Griekenland strandt individueel te kunnen beoordelen zijn tolken, asielexperts, rechters en bewakers nodig. Dat is een logistieke operatie van jewelste.

- Hoe hard leiders als Angela Merkel ook hameren op het belang van een gezamenlijk standpunt, echte solidariteit is nog ver te zoeken binnen de EU. Landen als Macedonië zetten de hakken in het zand door de grenzen af te sluiten. Dat maakt het alleen maar moeilijker om samen tot een oplossing te komen.

Angela Merkel woensdag voor het Duitse parlement. Beeld ap
Angela Merkel woensdag voor het Duitse parlement.Beeld ap
Vluchtelingen bij de Grieks-Macedonische grens bij Idomeni. Beeld reuters
Vluchtelingen bij de Grieks-Macedonische grens bij Idomeni.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden