Timmermans: schuldigen hoe dan ook vervolgen

Mensen die zich in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen, moeten zich hoe dan ook verantwoorden voor de rechter. Hun vervolging staat los van een mogelijk akkoord dat de regering en de oppositie in het land hebben gesloten of van de sancties die de Europese Unie tegen verantwoordelijken van het geweld neemt.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Beeld anp
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.Beeld anp

Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag voorafgaande aan de ministerraad. Hij reageerde voorzichtig op de aankondiging van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj dat de regering en de oppositie vrijdagochtend een akkoord tekenen. 'Even afwachten, want er is al zoveel gezegd door de autoriteiten. Je weet nooit waar je aan toe bent met die lui', zei Timmermans.

'Ik ben een beetje voorzichtig geworden, omdat Janoekovitsj voortdurend roept dat hij allerlei akkoorden heeft die later helemaal niet blijken te bestaan.'

Geen taboe Janoekovitsj
Als er een akkoord is, moet dat volgens Timmermans over een overgangsregering gaan waarbij de oppositie betrokken is en waarbij uitzicht is op parlements- en presidentsverkiezingen op redelijke termijn. Bij de vorming van een nieuwe regering ligt er volgens de minister geen taboe op de betrokkenheid van Janoekovitsj daarbij. Maar het lijkt Timmermans 'ingewikkeld' dat hij zou blijven zitten, tenzij alle partijen dat afspreken.

Timmermans vindt het een goed teken dat Rusland Vladimir Loekin, mensenrechtenadviseur van president Vladimir Poetin, als bemiddelaar naar Kiev heeft gestuurd. 'Dat is een redelijke man. Ik hoop dat hij een positieve invloed kan hebben en ook een dialoog tot stand kan brengen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden