Timmermans praat met Egypte over aanklacht journalist Netjes

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zal donderdag in het gesprek met zijn Egyptische collega de aanklacht van Egypte tegen de Nederlandse journaliste Rena Netjes bespreken. Ook zal hij tijdens de ontmoeting met minister Nabil Fahmy duidelijk maken dat Nederland zich grote zorgen maakt over de repressie van journalisten in Egypte.

Minister Frans Timmermans. Beeld anp
Minister Frans Timmermans.Beeld anp

Dat heeft Timmermans woensdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Fahmy komt langs in Den Haag.

Netjes, die in Egypte werkt als correspondent voor onder meer BNR Nieuwsradio, Het Parool en als producer voor de NOS, heeft het Noord-Afrikaanse land deze week uit veiligheidsoverwegingen verlaten. De Egyptische autoriteiten hadden haar en 19 andere journalisten vorige week aangeklaagd omdat ze met de Moslimbroederschap zouden samenwerken.

Opheldering
Netjes wordt onder meer verdacht van laster tegen de staat Egypte, aldus Timmermans. De journaliste kon het land met hulp van de Nederlandse ambassade in Caïro verlaten. Ze kan zich vanuit Nederland verdedigen.

Buitenlandse Zaken heeft de Egyptische autoriteiten om opheldering gevraagd over de zaak, waarover volgens de minister nog geen details bekend zijn. Timmermans hoopt in het gesprek met Fahmy te horen dat Netjes niet wordt verdacht. Als ze wel ergens van wordt verdacht, zal Timmermans erop aandringen dat ze de zaak in Nederland mag afwachten, zei de minister woensdag in een overleg met de Tweede Kamer. Netjes heeft aangegeven dat ze het liefst terugkeert naar Egypte. Timmermans hoopt eraan te kunnen bijdragen dat dat zonder problemen kan.

De bewindsman zal met zijn Egyptische collega ook praten over alle aspecten van het democratische overgangsproces in Egypte en hoe Nederland en de Europese Unie dat kunnen steunen. 'Mensenrechten zoals de vrijheid van vergadering, de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid vormen essentiële onderdelen van het transitieproces. Het zijn belangrijke randvoorwaarden voor de beoogde presidents- en parlementsverkiezingen in Egypte', schrijft Timmermans.

Rehabilitatie
De journaliste wil rehabilitatie van het het Noord-Afrikaanse land. Dat zei ze gisteren in de uitzending van Pauw en Witteman. 'Ik heb één keer met iemand van Al Jazeera gesproken. Het zou heel treurig zijn als ik nooit meer terug kan naar Egypte door dit grote misverstan

De Nederlandse journaliste Rena Netjes arriveerde dinsdagop vliegveld Schiphol. Ze is Egypte ontvlucht, nadat zij in dat land was aangeklaagd voor 'hulp aan leden van een terroristische organisatie'. Beeld anp
De Nederlandse journaliste Rena Netjes arriveerde dinsdagop vliegveld Schiphol. Ze is Egypte ontvlucht, nadat zij in dat land was aangeklaagd voor 'hulp aan leden van een terroristische organisatie'.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden