Timmermans politicus van het jaar 2014

Het is weer zo ver: de jaarlijkse verkiezing van de politicus van het jaar door de parlementaire pers. Wie is volgens hen de beste bewindspersoon of het beste Kamerlid? En welke partij is het populairst onder politiek verslaggevers? Bekijk hier alle ranglijsten.

Minister Frans Timmermans - politicus van het jaar 2014 - spreekt de H.J. Schoo-lezing uit in de Rode Hoed. Beeld anp

Oud-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken (PvdA) is door de parlementaire pers verkozen tot politicus van het jaar 2014. Hij wordt vooral geroemd om zijn diplomatieke optreden direct na de vliegramp met vlucht MH17.

Dit is zojuist bekendgemaakt op NOS Radio1. Plek twee en drie op de ranglijst van populaire politici worden ingenomen door respectievelijk premier Mark Rutte (VVD) en Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA).

CDA'er Pieter Omtzigt is volgens de parlementaire pers het beste Tweede Kamerlid. Hij scoort beduidend hoger dan zijn baas, fractievoorzitter Sybrand Buma, die hem bij de Kamerverkiezingen van 2012 nog op een onverkiesbare plek zette. Hij wist alsnog een Kamerzetel te bemachtigen op basis van voorkeursstemmen.

Politiek verslaggevers hebben het vaakst gestemd op een VVD'er als beste politicus: 10 van 32 genoemde kanshebbers zijn liberalen.

De verkiezing van de Politicus van het Jaar wordt jaarlijks georganiseerd door de Parlementaire Pers Vereniging (PPV). Zowel bewindslieden als Kamerleden komen in aanmerking.

Premier Mark Rutte. Beeld anp

Coalitie op winst

Opvallend is dat coalitiepartijen PvdA en VVD als winnaars uit de bus komen bij politiek verslaggevers. De top drie beste politici bestaat uit bewindspersonen. In opiniepeilingen onder alle Nederlanders staan de coalitiepartijen juist op verlies.

Timmermans krijgt lof voor zijn 'onvermoeibare diplomatie en een emotionele rede bij de Verenigde Naties', schrijft een stemmer.. Een ander: 'Binnen een week kreeg hij het bij twintig wereldleiders voor elkaar om het onderzoek naar de ramp te mogen leiden en de lichamen kwamen naar huis.' Zijn uitglijder rondom het 'mondkapje' is niet vergeten, maar wel vergeven door de parlementaire pers, zo lijkt het. 'Ondanks de misstap bij Pauw, toch een uitermate goed visitekaartje voor Nederland geweest dit jaar.'

Rutte (VVD) wordt door de politiek journalisten onder meer geroemd voor het overeind houden van het kabinet ondanks de minderheid die hij heeft in de senaat. 'Heeft bijna het hele regeerakkoord door de Eerste Kamer gekregen. Komt zijn afspraken na.' Na de MH-17 ramp zagen politieke journalisten hoe hij zich steeds zelfverzekerder presenteerde als staatsman van alle Nederlanders. 'Hij groeide in zijn rol van minister-president.'

Martin van Rijn (PvdA) is wellicht een onbekende bij het grote publiek, maar niet bij politiek verslaggevers. ' Voert met geduld, gevoel en verstand van zaken de moeilijkste taak van het kabinet uit: de decentralisatie van de zorg.'

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn. Beeld anp

CDA populairder dan D66

Deelname aan de zogenoemde constructieve oppositie (C3) loont bij parlementair verslaggevers minder dan het echte oppositie voeren. De C3-partijen D66, CU, SGP leveren samen 4 populaire politici. Terwijl de oppositie van CDA, GroenLinks, PVV, SP en de Groep Van Vliet samen 9 populaire politici opleveren. De populairste oppositieleden zijn Omtzigt (plek 4), D66'er Alexander Pechtold (5). Het CDA scoort hoger dan D66.

Timmermans won de prijs van beste politicus nooit eerder. Vorig jaar won minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA). De winnaar krijgt een symbolische trofee uitgereikt.

Michiel Servaes (PvdA) heeft nog net de lijst van 32 beste politici gehaald. Er kon gekozen worden uit 225 Kamerleden (Eerste en Tweede Kamer) en 20 bewindspersonen. Beeld anp

Opkomst en puntentelling

De Parlementaire Pers Vereniging heeft circa 125 actieve leden. Er is dit jaar 64 maal gestemd (51 procent). De puntentelling is als volgt: Journalisten konden een eerste, tweede en derde voorkeur opgeven. Een stem op plek één levert 3 punten op. Een tweede plek levert 2 punten op en een derde plek staat voor 1 punt.

Een opvallend aantal journalisten heeft dit jaar aangegeven niet te stemmen, omdat zij niet vonden dat er één politicus met kop en schouders boven de rest uit stak. Er is ook altijd een aantal journalisten dat om principiële redenen niet mee doet aan de verkiezing.

Het televisieprogramma EenVandaag peilt deze week wie door doorsnee Nederlanders wordt gezien als de beste politicus van het jaar 2014. Uitzending op maandag 15 december.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.