Nieuws

Timmermans overhoop met Sloveense regering, minister: ‘Ik ben in staat iemand varken te noemen’

De Sloveense minister van Binnenlandse Zaken Aleš Hojs suggereerde vanmorgen dat hij Europees Commissaris Frans Timmermans ‘een varken’ zou willen noemen. De minister reageerde daarmee op Timmermans’ weigering om met de Sloveense premier Janez Jansa op de foto te gaan.

Ales Hojs: ‘Ik ben in staat iemand voor varken uit te maken. ’ Beeld EPA
Ales Hojs: ‘Ik ben in staat iemand voor varken uit te maken. ’Beeld EPA

‘Ik ben in staat iemand voor varken uit te maken', zei Hojs vanmorgen in antwoord op vragen van journalisten bij de start van het Sloveense EU-voorzitterschap. ‘Niet iemand die op een plein demonstreert maar iemand die hoog in de Europese bureaucratie zit. Maar ik zal dat nog even geheim houden.’

De minister ontkende later op Twitter dat hij op Timmermans doelde.

Maar volgens betrokkenen toonde Hojs met de opmerking wel degelijk zijn ergernis over het ‘familiefoto-incident’, dat donderdag de start van het Sloveense voorzitterschap van de Europese Unie overschaduwde. Normaal gesproken is het bezoek van de voltallige Commissie aan de nieuwe EU-voorzitter een feestelijke zaak: een prettige lunch vol beleefdheden, beloften en ambities. In Brdo, nabij Ljubljana, liep dat anders.

Zo trok voorzitter Ursula Von der Leyen van de Europese Commissie een streep bij de aanvallen van Jansa op de rechtsstaat. Von der Leyen maande de Sloveense premier, die sinds maanden de geldstroom van het hem onwelgevallige persagentschap STA afknijpt, die financiering ‘heel snel’ te hervatten. ‘Vrije, goed gefinancierde media zijn essentieel voor de democratie’, hield Von der Leyen de premier voor.

Ook had Jansa gezegd dat rechters ontslagen moesten worden als ze een partijkleur hadden die hem niet zinde. Timmermans was daarover zo pissig dat hij weigerde op de traditionele familiefoto met de Sloveense regering te staan. ‘Ik kon simpelweg niet op hetzelfde podium met Jansa staan na zo’n onacceptabele aanval op rechters’, aldus Timmermans.

Tijdens de persconferentie op donderdag deed Jansa nog of zijn neus bloedde. Opmerkelijk waren zijn complimenten aan het adres van Von der Leyen. Hij prees haar rol bij het beteugelen van de coronapandemie, en roemde haar luisterend oor toen hij belde om hulp omdat Slovenië geen maskers en ander beschermend materiaal had.

Frans Timmermans. Beeld AFP
Frans Timmermans.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden