Timmermans over zuurstofmasker: 'Ik had het niet moeten zeggen'

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft spijt van zijn opmerking dat een van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is teruggevonden met een zuurstofmasker. Hij betreurt het dat nabestaanden van de ramp daardoor zijn geconfronteerd met nieuwe informatie voordat ze daarover waren geïnformeerd.

Beeld anp

'Ik had het niet moeten zeggen', stelde Timmermans vanochtend in een verklaring over zijn uitspraak gisteravond in het televisieprogramma Pauw. 'De MH17-ramp gaat me aan het hart. Ik leef enorm mee met de nabestaanden. Het laatste wat ik wil is op enige wijze hun leed verergeren', aldus de minister na het Kamerdebat over Syrië.

Op de vraag waarom hij de opmerking had gemaakt, antwoordde Timmermans: 'Omdat ik misschien wel te betrokken ben bij dit onderwerp. Het heeft me veranderd, het heeft me geraakt.'

Nabestaanden

Nabestaanden van de slachtoffers van de rampvlucht met MH17 hebben vanochtend, uren na de opmerking van Timmermans, alsnog een e-mail ontvangen waarin wordt bevestigd dat er bij één Australisch slachtoffer een zuurstofmasker is aangetroffen. De nabestaanden die de Volkskrant sprak zijn zeer boos over deze gang van zaken en vragen zich af waarom deze informatie niet eerder is gedeeld.

Het zuurstofkapje is gevonden om de nek van een Australisch slachtoffer van de ramp. Timmermans wijst erop dat die informatie eerder wel is gedeeld met de nabestaanden van dat slachtoffer, maar niet verder is verspreid omdat er nog geen enkele conclusie aan kan worden verbonden en meer onderzoek nodig is.

De volledige verklaring van minister Timmermans

'Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken betreurt het dat nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 zijn geconfronteerd met nieuwe informatie, voordat zij daarover waren geïnformeerd. 'De MH17 ramp gaat me aan het hart. Ik leef enorm mee met de nabestaanden. Het laatste wat ik wil is op enige wijze hun leed verergeren', zei de minister donderdag over zijn uitspraken in tv-programma Pauw. 'Ik had het niet moeten zeggen.'

Timmermans zei in het interview dat er een slachtoffer was aangetroffen met een zuurstofmasker. Deze informatie is gedeeld met de nabestaanden van het betrokken slachtoffer. De informatie werd niet verder verspreid omdat er nog geen enkele conclusie kan worden verbonden aan dit gegeven en meer onderzoek nodig is.

Het desbetreffende slachtoffer is niet van Nederlandse nationaliteit. Inmiddels zijn alle nabestaanden van MH17 geïnformeerd over de kwestie. De Tweede Kamer wordt spoedig per brief geïnformeerd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.