Timmermans moet Brussel soberheid gaan bijbrengen

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) wordt per 1 november vicevoorzitter in de nieuwe Europese Commissie. Ook wordt hij belast met de reorganisatie van de ruim 50 duizend ambtenaren die bij de Europese instellingen werken, een taak waarmee hij in Brussel vooral vijanden zal maken en daarbuiten weinig vrienden.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken afgelopen zaterdag op een congres in Maastricht.Beeld epa

Timmermans is vandaag in Brussel voor een sollicitatiegesprek met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Die biedt hem het vicevoorzitterschap aan, bevestigen ingewijden. In de opzet die Juncker voor ogen staat, geeft de vicevoorzitter (er komen er meerdere) leiding aan een cluster van collega-commissarissen. Dat ligt gevoelig bij de lidstaten omdat er zo een onderscheid ontstaat tussen A- en B-Commissarissen.

Naast deze taak als 'blokhoofd' wordt Timmermans ook het management van het ambtenarenapparaat aangeboden. Betrokkenen noemen dit voorstel van Juncker een 'koekje van eigen deeg'. Nederland heeft steeds gezegd dat het aantal ambtenaren verminderd moet worden en hun salarissen verlaagd. Timmermans mag dat gaan uitvoeren. Volgens bronnen in Den Haag en Brussel zal Timmermans het aanbod van Juncker accepteren.

'Salarissen'
In een brief aan de Tweede Kamer vorig jaar noemde Timmermans de EU-salarissen 'niet meer van deze tijd'. De EU-instellingen moesten beter presteren met minder mensen voor minder geld. Afgelopen jaren zijn de salarissen van de EU-ambtenaren bevroren en geldt een strikt aannamebeleid. De huidige Commissaris voor ambtenarenzaken - de Slowaak Sefcovic - is in Brussel bijzonder impopulair en daarbuiten onbekend.

Het kabinet hamerde afgelopen tijd niet alleen op soberheid in Brussel, maar vindt ook dat de mankracht bij de EU anders moet worden ingezet. De EU moet zich volgens Rutte niet 'met dingetjes' bezighouden maar met grote zaken. Timmermans kan daar straks een bijdrage aan leveren.

Juncker wil donderdag op papier zijn team compleet hebben, waarna deze lijst voor commentaar naar de lidstaten gaat. Maandag moet de ploeg definitief rond zijn. Vervolgens worden de kandidaat-commissarissen aan een hoorzitting in het Europees Parlement onderworpen. Het parlement dient de voltallige Commissie goed te keuren alvorens die aan de slag kan.

Vandaag in de Volkskrant: Timmermans gooit hoge ogen. Was hij maar een vrouw geweest...

Commissievoorzitter Jean-Claude JunckerBeeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden