Timmermans komt op voor homorechten in niet-westerse landen

De Nederlandse overheid gaat zich actief internationaal inzetten voor gelijke rechten van vrouwen en van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT). Dat schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in zijn nieuwe mensenrechtennota.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer. Beeld anp

Timmermans noemt mensenrechten een 'hoeksteen' van zijn buitenlandbeleid. 'Waar het met de mensenrechten goed gaat, hebben rechtsstaat en democratie meer kans.' Het kabinet stelt het zichzelf als taak mensenrechtenverdedigers te beschermen en wereldwijd voor ze op te komen. De minister: 'Heel veel Nederlanders vinden deze onderwerpen belangrijk, omdat ze passen in de waarden die wij delen.'

Om de positie van LHBT-minderheden te verbeteren, gaat Nederland rechtstreeks samenwerken met 'niet-westerse landen' zoals Brazilië en Cuba. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat Nederlandse ambassades worden aangespoord om lokale initiatieven van de homogemeenschap te ondersteunen met geld en kennis.

Als Nederland met de vinger wijst, mogen anderen echter ook terugwijzen, stelt Timmermans. 'Daarom zal Nederland openstaan voor discussie met andere landen die opmerkingen hebben over de stand van de mensenrechten in Nederland.' In dat kader wil het kabinet ook regelmatig de mensenrechten in Europa tegen het licht houden. Nederland trekt daarin gezamenlijk op met Duitsland, Finland en Denemarken.

In de nieuwe nota is wat minder aandacht voor de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging dan onder het vorige kabinet. 'Ik ben niet op zoek gegaan naar een breuk met mijn voorganger. Ik ben op zoek gegaan naar het zetten van mijn eigen accenten. Naar het geven van misschien wel iets meer nadruk aan mensenrechten in het buitenlands beleid dan in het verleden het geval is geweest.'

Facebook
De PvdA-minister, zelf een fervent Facebook-gebruiker, verwacht van zijn ambassadeurs dat die zich mengen in het debat op sociale media. Hij presenteerde vandaag een website waarop Nederlandse ambassadeurs rapporteren wat zij doen ter bevordering van mensenrechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden