Timmermans heeft geen bezwaar tegen workshop belastingen in Kiev

Nederlandse ambassades, zoals in Kiev, die uitleggen hoe hier binnen de wet belasting kan worden ontweken? 'Ik zie niet in wat verkeerd is aan ambassades die voorlichting geven aan bedrijven', zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag in een debat met de Tweede Kamer.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag in de Tweede Kamer.Beeld anp

De ambassade in Kiev organiseerde in november vorig jaar in een hotel een bijeenkomst waarbij fiscaal juristen aan Oekraïense bedrijven uitlegden hoe ze van het aantrekkelijke Nederlandse belastingklimaat konden profiteren. Verontwaardigde reacties in Den Haag, want daarmee nam de Staat der Nederlanden het risico dat oligarchische graaiers werden geholpen hun miljardenvermogens in Nederland te parkeren.

Service verlenen
Volgens Timmermans zijn er 'natuurlijk' geen oligarchen voor de bijeenkomst uitgenodigd. En verder hoort zo'n voorlichtingsbijeenkomst bij de belangrijkste taak van elke Nederlandse ambassade. Dat is service verlenen aan buitenlandse bedrijven die zich in Nederland willen vestigen en aan Nederlandse bedrijven in het buitenland. 'Dat moeten ze dagelijks doen', legde Timmermans uit. 'Zo niet, dan geef ik ze op hun donder. Daar in Kiev zijn gewoon de wettelijke kaders uitgelegd als je economisch actief wilt zijn in Nederland. Het gaat om bonafide bedrijven en ik ga geen onderscheid maken tussen bedrijven die in bloembollen doen of in financiële dienstverlening.'

GroenLinks en SP vonden dat een onbevredigende reactie van de bewindsman. Juist in een land waar in de zakken van oligarchen de helft van het vermogen van Oekraïne is verdwenen, moet een ambassade het risico niet willen lopen om aan hun 'onderaannemers van de onderaannemers te leren hoe ze belastingontwijkende constructies kunnen opzetten', zeiden Klaver (GroenLinks) en Merkies (SP).

Wat Klaver betreft moet een Nederlandse ambassade voortaan in 'dat soort landen' niet dergelijke presentaties geven. Ook al gebeurt er niets buiten de grenzen van de wet. 'Dan schiet je met een kanon op een mug', reageerden Koolmees van D66 en Nijboer van PvdA. 'Dat moet dan maar', zei Klaver, 'omdat ik niet weet waar die mug zit.' Timmermans ziet nog minder in de suggestie van Klaver en Merkies. Wat de bewindsman betreft is het aantrekkelijke belastingklimaat iets waarmee Nederland concurreert met andere EU-landen, vooral Groot-Brittannië dat het grootste financiële centrum heeft binnen de EU. Dat land neemt zich voor een nog aantrekkelijker belastingklimaat te schapen dan het Nederlandse.

Bewust
'En dat werkt', zei Timmermans. Bedrijven stappen over van Amsterdam naar Londen. 'Dat hoort erbij. Nederland heeft er bewust voor gekozen die concurrentie op te zoeken. Ons land is voor veel investeerders aantrekkelijk.' Ook als ze uit Oekraïne komen. 'Ik wil die kans op werkgelegenheid in Nederland niet teniet doen.'

SP-Kamerlid Arnold Merkies en GroenLinks-Kamerlid Jesse KlaverBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden