Timmermans gaat boze Saoedi's trachten te sussen

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken gaat 'op niet al te lange termijn' naar Saoedi-Arabië om het land ertoe te bewegen af te zien van handelssancties tegen Nederland.

Geert Wilders toont zijn anti-islam sticker. Voor de sticker is de vlag van Saoedie-Arabië gebruikt.Beeld anp

De Saoedi's dreigen daarmee uit protest tegen het beschimpen van de Saoedische vlag door PVV-leider Geert Wilders. In december vorig jaar verspreidde Wilders groene anti-islamstickers geënt op de vlag van Saoedi-Arabië. In plaats van de islamitische geloofsbelijdenis stond op de sticker de tekst: 'De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.' Wilders stuurde een sticker met brief naar de Saoedische ambassade in Den Haag.

De Saoedische zakenkrant Al Iqtisadiya citeert een anonieme bron bij de Saoedische Raad van Kamers van Koophandel, die meldt dat de Saoedische ambassadeur de machthebbers in Riyad schreef over de actie van Wilders die als vijandig tegen de islam en Saoedi-Arabië wordt bestempeld.

Visa aan Nederlanders beperkt
Alle relevante Saoedische autoriteiten zouden volgens de bron te horen hebben gekregen dat Nederlandse bedrijven worden geweerd van toekomstige projecten in Saoedi-Arabië. Ook worden visa aan Nederlanders beperkt. De export naar Saoedi-Arabië en de Nederlandse investeringen daar lopen in de miljarden euro's.

Timmermans zegt nu naar de hoofdstad Riyad te willen 'om te proberen dit glad te strijken'. Zijn topambtenaar gaat volgende week vast vooruit. Timmermans' toeschietelijke en op herstel van de betrekkingen gerichte houding contrasteert met die van partijgenoot en collega-minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA).

'Krankzinnig dreigement'
Een 'krankzinnig dreigement' noemde Asscher de mogelijke economische sancties. 'We hebben in Nederland vrijheid van meningsuiting. Het slaat nergens op als een ander land denkt sancties te moeten opleggen.' Premier Rutte liet weten de dreigementen serieus te nemen. 'We zijn het aan het uitzoeken. We zitten erbovenop.'

Timmermans weet niet waarom Saoedi-Arabië pas vijf maanden na Wilders' actie komt met 'indicaties om handelsbelemmeringen te overwegen', zoals zijn ministerie het formeel noemt. Buitenlandse Zaken benadrukt dat het niet om een handelsboycot gaat.

Toen Wilders zijn stickers onthulde, nam het kabinet er bij monde van Asscher meteen afstand van: 'een walgelijke sticker met als enige doel om te kwetsen'.

'We zijn hierover al een tijdje in gesprek met Saoedi-Arabië', zei Timmermans zondag, 'kennelijk blijft het als een graat in de keel steken.' Bij de Saoedische ambassade in Den Haag was niemand bereikbaar voor commentaar.

In 2008 tekende Saoedi-Arabië samen met andere moslimlanden, zoals Indonesië, protest aan tegen Wilders' anti-koranfilm Fitna. Onder hun druk ging de Mensenrechtenraad van de VN, waar ook Nederland in zit, ermee akkoord misbruik van de vrijheid van meningsuiting te monitoren. De landen vinden dat Nederland godsdienstlaster strafbaar moet stellen.

Twee jaar eerder zou Saoedi-Arabië de protesten hebben geleid tegen Deense cartoons die de profeet Mohammed afbeeldden.

PVV-leider Wilders noemt het land in een reactie 'een dictatuur die de woorden vrijheid en democratie niet eens kan spellen. Wij hadden dat land zelf allang moeten boycotten. Wie denken ze dat ze zijn om een Nederlands politicus de les te lezen?'

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.Beeld anp
Beeld De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden