Timmermans en Juncker: 'Energielabels zijn achterhaald'

De Europese Commissie maakt haast met haar belofte te snoeien in het aantal Europese wetten. Commissaris Frans Timmermans (Betere Regelgeving) geeft vandaag toelichting op een eerste lijst met af te schaffen of te vereenvoudigen regels, waaronder de huidige energielabels voor ijskasten, diepvrieskisten, afwas- en wasmachines.

Marc Peeperkorn
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken tijdens de eerste bijeenkomst van de Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker. Beeld epa
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken tijdens de eerste bijeenkomst van de Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker.Beeld epa

GroenLinks in het Europees Parlement concludeert dat sociale rechten en het milieu het slachtoffer zijn van Timmermans' 'dereguleringsoffensief'.

'Groot op grote zaken, bescheiden op kleinere', is de belofte van de nieuwe Commissie die sinds 1 november aan het werk is onder leiding van voorzitter Jean-Claude Juncker. Samen met zijn rechterhand Timmermans stuurde hij afgelopen vrijdag, als een van de eerste beleidsdaden, alle Commissarissen een vertrouwelijk overzicht met circa dertig wetsvoorstellen die mogelijk kunnen worden geschrapt of vergaand vereenvoudigd. 'Cruciaal om de breuk met het verleden te markeren', aldus Timmermans en Juncker in een begeleidende brief. Ze roepen hun collega's op zelf ook met ideeën te komen.

De eerste en tweede man in de Commissie willen onder meer de bestaande energielabels voor huishoudelijke apparaten aanpassen. Een precieze motivering wordt niet gegeven - het gaat om een eerste ideeënlijst - maar volgens betrokken ambtenaren zijn de huidige labels achterhaald en veroorzaken ze administratieve rompslomp bij het bedrijfsleven. Afgelopen zomer wekten Europese energievoorschriften voor stofzuigers (beperking van de maximale zuigkracht) grote woede op in Groot-Brittannië.

De brief van Juncker en Timmermans Beeld -
De brief van Juncker en TimmermansBeeld -

Schone lucht

Ook de EU-normen voor schone lucht kunnen volgens Juncker en Timmermans gewijzigd worden. Datzelfde geldt voor de wetgeving die bedoeld is om afval opnieuw te gebruiken. Ze bepleiten verder een herziening van de bestaande plannen voor een energiebelasting, van de werktijdenrichtlijn en van het voorstel voor een Europees fonds waaruit de schoonmaak van olieverontreiniging kan worden betaald.

Ook wil Timmermans nagaan of het vastgelopen plan voor EU-regels voor zwangerschapsverlof een nieuwe kans verdient. Dat plan stuitte op grote weerstand van nogal wat lidstaten, waaronder Nederland, en werd daarom 'geparkeerd'. Het kabinet, inclusief Timmermans als minister van Buitenlandse Zaken, wees zwangerschapsverlof vorige zomer aan als een van de 54 punten waarmee de EU zich niet moest bemoeien. Uiterlijk op 16 december moet de voltallige Commissie een besluit nemen over de lijst van te schrappen en te wijzigen regels.

Overbodige wetgeving

GroenLinks reageert scherp op de voornemens van Timmermans en Juncker. Vooral sociale en milieu-regels gaan op de mestvaalt van overbodige wetgeving, stelt fractieleider Bas Eickhout. 'Het lijkt erop dat de neoliberale krachten in Europa bezig zijn alles wat zij zien als hobbel voor de vrije markt te dumpen.' Eickhout onderstreept dat de ecolabels voor huishoudelijke apparaten in 2020 net zoveel energie besparen als Italië jaarlijks verbruikt. Energiebesparing leidt tot een beter klimaat en minder afhankelijkheid van dubieuze energieproducenten als Rusland.

Naast regels schrappen komt de Commissie ook met nieuwe wetten die moeten leiden tot meer economische groei en banen. Belangrijk daarin is het groei- en investeringspakket van 300 miljard euro, vooral geld van grote investeerders als pensioenfondsen. Ook stuurt de Commissie aan op wetten die de energievoorziening in de EU veiligstellen, de samenwerking tussen eurolanden verdiepen en de privacy van burgers beter beschermen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden