Timmermans: economische vluchteling moet snel terug

Meer dan de helft van de vluchtelingen die naar Europa komen, is niet op de vlucht voor een oorlog. Die mensen verlaten hun thuisland vanwege economische redenen en zouden snel moeten worden teruggestuurd. Dat zegt Eurocommissaris Frans Timmermans maandag in een interview met de NOS.

Frans Timmermans.Beeld photo_news

Volgens Timmermans gaat het om 60 procent van alle vluchtelingen die naar Europa komen. Hij baseert zich op de laatste cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Het gaat volgens Timmermans vooral om mensen uit landen als Marokko en Tunesië, die via Turkije naar Europa willen reizen.

'Om het draagvlak voor vluchtelingenopvang in stand te houden, moet je die mensen zo snel mogelijk uitzetten', zegt Timmermans. 'Dat zijn mensen waarvan je kunt aannemen dat ze geen enkele reden hebben om een vluchtelingenstatus aan te vragen.'

Volgens de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk moet de vluchtelingencrisis in Europa over twee maanden opgelost zijn. Lukt dat niet, dan vreest hij dat het vrije verkeer van personen en goederen binnen Europa moet worden beëindigd. Timmermans sluit zich daarbij aan, zegt hij tegen de NOS. 'Als er geen haast gemaakt wordt, moeten we teruggrijpen naar de invoering van interne grenscontroles.'

Dat zou volgens de Eurocommissaris enorme economische gevolgen kunnen hebben. 'Dat kan uren, en soms dagen, vertraging opleveren aan de Europese binnengrenzen. Dat levert veel schade op voor de transportsector.'

Eurocommissaris Frans Timmermans in het Europees parlement in Straatsburg.Beeld epa

Binnengrenzen

Enkele EU-lidstaten willen voor een langere periode hun binnengrenzen blijven controleren wegens de vluchtelingencrisis. Nu mogen landen hun binnengrenzen maximaal zes maanden controleren, maar ze willen dat verlengen tot twee jaar.

Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff, die asielbeleid doet, maandag in Amsterdam na een vergadering van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. In het Schengengebied geldt vrij verkeer van personen en goederen. Landen als Duitsland en Oostenrijk hebben controles ingesteld vanwege de grote instroom van vluchtelingen. Die mogen ze volgens de Schengenregels pas verlengen als sprake is van aanhoudende ernstige gebreken met betrekking tot het toezicht aan de buitengrenzen van de EU.

De landen hebben aan de Europese Commissie gevraagd om de verlenging voor te bereiden. Er zijn geen besluiten genomen, omdat het om een informele raad ging. EU-commissaris Dimitris Avramopoulos van Migratie blijft juist hameren op een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis. Zo is afgesproken dat de bewaking aan de buitengrenzen versterkt moet worden. De commissaris ziet de Schengenzone als het grootste resultaat van de EU en wil die het liefste snel in ere herstellen.

Ook moet de registratie van vluchtelingen beter, zodat zij evenredig kunnen worden verdeeld over de EU. Avramopoulos vindt dat alle landen zich aan de uitvoering van de afspraken moeten houden. En snel ook, want de tijd raakt op, benadrukte hij maandag. Maar de afgelopen tijd zag hij juist dat er minder solidariteit en minder verantwoordelijkheid is bij de EU-lidstaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden