Timmermans dringt aan op EU-waardenwaakhond

De Europese Unie heeft een invloedrijke waakhond nodig om ervoor te zorgen dat lidstaten zich houden aan fundamentele waarden als democratie, mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting. Dat staat in een brief van de ministers van buitenlandse zaken van de vier lidstaten Nederland, Duitsland, Finland en Denemarken aan de Europese Commissie die vrijdag in handen van Associated Press (AP) is gekomen.

Frans Timmermans Beeld ANP

De vier, onder wie de Nederlandse minister Frans Timmermans, willen dat hun voorstel de Europese Commissie in staat stelt in een vroegtijdig stadium in te grijpen als lidstaten uit de pas lopen. De Unie 'moet snel kunnen reageren', stellen de vier landen in hun brief. In het uiterste geval moet de geldkraan naar overtreders kunnen worden dichtgedraaid.

De EU is in staat grote bedrijven forse boetes op te leggen als zij in strijd met Europese regelgeving handelen, maar tegenover de lidstaten staat de Europese Commissie vooralsnog min of meer machteloos. Toch is het zeer belangrijk dat de fundamentele waarden van de Unie gewaarborgd blijven, aldus de schrijvers van het verzoekschrift. Ze benadrukken daarbij dat een meerderheid van de lidstaten zich achter eventuele maatregelen schaart.

'Geen loopje nemen met regels'

Voorbeelden van landen die een loopje met deze waarden nemen, worden in de brief niet bij naam genoemd, maar de afgelopen tijd zijn geregeld zorgen geuit over wetswijzigingen of lakse wetsnaleving in lidstaten als Roemenië, Bulgarije en Hongarije.

In het verleden, toen de Unie hoofdzakelijk uit westerse landen bestond, werden er zelden vragen gesteld of fundamentele waarden wel werden nageleefd. Sinds de toetreding van onder meer tien voormalige Oostbloklanden is de vraag echter op de voorgrond getreden. 'Wij denken dat (de waakhond, red.), eenmaal opgericht, kan bijdragen aan publieke steun voor verdere uitbreiding', schrijven de ministers van buitenlandse zaken van de vier landen in de brief, met het oog op toetredingsgesprekken die gevoerd worden met verscheidene Balkanlanden en Turkije.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden