Timmermans: dit is geen wanhoopsdaad van ons

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is ervan overtuigd dat de huidige aanpak van de nasleep van de vliegramp in Oekraïne ondanks alle risico's en tegenslagen de meeste kans op succes biedt. 'Het is geen wanhoopsdaad van het kabinet', zei hij vandaag aan het einde van het debat in de Tweede Kamer.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten, directeur politieke zaken Wim Geerts, minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans tijdens het algemeen overleg over repatrieringsmissie in Oekraïne. Beeld anp

Het kabinet heeft ervoor gekozen onbewapende marechaussees en politiemensen in te zetten om de resterende menselijke resten op de rampplek en de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers te bergen. Timmermans is blij dat de Kamer die inzet bijna unaniem steunt.

Porosjenko
Timmermans zei verder dat de Oekraïense president Petro Porosjenko bereid is alle medewerking te verlenen zodat Nederlandse onderzoekers de weg kunnen gebruiken naar de plek waar het toestel van Malaysia Airlines crashte. Dat heeft Porosjenko vanmiddag in een telefoongesprek met premier Mark Rutte toegezegd.

Een staakt-het-vuren op de rampplek is niet voldoende, benadrukte Timmermans. 'We moeten er ook kunnen komen.' Timmermans en Rutte hebben die boodschap duidelijk overgebracht aan Kiev. Na de reactie van Porosjenko hoopt Timmermans dat er 'misschien, misschien, misschien morgen wel' gebruik kan worden gemaakt van de weg naar de rampplek. Maar hij heeft 'geleerd vele slagen om de arm te houden'.

Frustratie
De Nederlanders zijn er in de afgelopen dagen niet in geslaagd op de rampplek te komen, omdat het door gevechten in het gebied tussen separatisten en het Oekraïense regeringsleger te gevaarlijk is. Tijdens het debat was de frustratie daarover voelbaar. Timmermans kan niet zeggen of er momenteel op de rampplek wordt gevochten. In de omgeving ervan gebeurt dat in elk geval wel. Oekraïne heeft beloofd niet in het gebied te zullen vechten. 'Daar zullen we ze ook aan houden', zei de minister.

In Oekraïne zijn nu ruim 20 experts van het Landelijk Team Forensisch Onderzoek (LTFO) en 40 marechaussees. Het aantal Nederlanders zal stap voor stap toenemen. Nederland kan nog eens 60 LTFO'ers en 60 marechaussees leveren en zo nodig nog eens 100 marechaussees extra. Nederland werkt in het gebied nauw samen met Australië en Maleisië. Australië heeft circa 50 politiemensen ter plaatse en kan dat aantal met 100 verhogen. Maleisië heeft er 68 politiemensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden