Timmermans: 'Bezoek koning aan Rusland kan gewoon doorgaan'

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) vindt dat het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 9 november aan Moskou 'vooralsnog' kan doorgaan.

Beeld anp

'Ik vind dat het bezoek van de koning gewoon door kan gaan. Maar er zijn ook argumenten te bedenken om het te heroverwegen. Ik heb daar vooralsnog geen aanleiding voor, maar we zullen het de komende tijd bezien', aldus Timmermans woensdag in Nieuwsuur.

Timmermans eist van Rusland opheldering over de mishandeling van de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch in Moskou en dat de verantwoordelijken voor de rechter worden gebracht.

Na herhaaldelijk bellen
Eerder woensdag stuurde Timmermans een brief aan de Tweede Kamer. Hij zegt hierin dat de politie in Moskou pas een uur na de eerste melding van de mishandeling arriveerde. Dat gebeurde 'na herhaaldelijk bellen'. Uit de brief blijkt verder dat de mannen die ervan worden verdacht de diplomaat te hebben mishandeld zich voordeden als technici van het elektriciteitsbedrijf.

Elderenbosch is 'zeer geschrokken', maar maakt het naar omstandigheden goed. Hij is woensdag weer aan het werk gegaan. Wel zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt.

Dezelfde avond is de Russische ambassadeur in Den Haag nog opgedragen zich woensdag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken te melden. De secretaris-generaal heeft hem 'dringend' verzocht er alles aan te doen om dergelijke incidenten te voorkomen. De ambassadeur verwees naar het officiële standpunt van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarin wordt 'spijt betuigd over het betreurenswaardige incident'.

Zorgen
Timmermans sprak woensdagmiddag met zijn Russische ambtgenoot lavrov. Die deelt zijn zorgen. Timmermans meldde daarna de gebeurtenissen aan de Kamer en bespreekt de kwestie daar donderdag. Lavrov heeft Timmermans gevraagd of de Nederlandse ambassade in Rusland wil meewerken aan het Russische onderzoek naar het incident, en Timmermans heeft dat toegezegd.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken staat de pers te woord na afloop van het algemeen overleg in de Tweede Kamer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden