Timman op rand van nederlaag in nostalgisch duel

Net is het Nederlands schaakkampioenschap achter de rug of het lijkt opnieuw begonnen te zijn. In het USC sportcentrum aan de Amsterdamse De Boelelaan zijn bijna alle hoofdrolspelers uit Leeuwarden aanwezig bij een sterk bezet open toernooi van negen ronden....

Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink

De timing van het evenement, zo kort na het NK, had misschien gelukkiger kunnen zijn. Maar de Amsterdamse schaakliefhebbers, voor wie Leeuwarden ver weg is, malen daar niet om. Zij zijn blij dat na een onderbreking van een jaar weer topschaak in de hoofdstad is te zien.

Het eerste Amsterdam Chess Tournament is zonder grote commerci sponsors tot stand gekomen. Corus en het tijdschrift New in Chess leverden een bijdrage en de grootste gaten in de begroting werden gedicht door de gemeente en universiteit van Amsterdam. Het inventieve sprokkelwerk bleek voldoende om naast een aantal sterke buitenlandse grootmeesters de complete nationale top tot deelname te verleiden.

Tot algemeen genoegen vermeldt de deelnemerslijst ook de naam van Jan Timman, wiens spel de Nederlandse liefhebbers de laatste jaren alleen in Wijk aan Zee konden bezichtigen. In Amsterdam hoopt Timman een vervolg te geven aan het in maart behaalde succes in Reykjavik waar gedeeld eerste werd.

In de openingsronde wachtte Timman een nostalgische ontmoeting met generatiegenoot Rob Hartoch tegen wie hij in 1981 voor het laatst een partij had gespeeld. Hartoch is een speler die een veelbelovende toekomst achter zich heeft gelaten maar die, zeker als hij wit heeft, nog steeds bijzonder moeilijk te verslaan is.

Timman kan er weer over meepraten. Hij probeerde van alles om het evenwicht te verstoren en toen hem dat eindelijk was gelukt, merkte hij dat hij verloren stond. De laatste reddingsmogelijkheid was een remiseaanbod dat zijn tegenstander gewoontegetrouw onmiddellijk accepteerde.

Zondag sloot Timman alsnog aan bij de eersten in het klassement door de IsraAfek in een aardig miniatuur op te brengen. Vandaag speelt hij tegen Manuel Bosboom, de meest besproken deelnemer van het weekeinde. Bijna had Bosboom zondagmiddag reglementair verloren door acuut benzinegebrek van de auto waarin hij naar de speelzaal werd vervoerd. Enkele minuten voordat het fatale uur geslagen had, rende Bosboom de speelzaal binnen waarna hij comfortabel remise maakte tegen Ivan Sokolov.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden