Timina leidt wraakactie tegen verwaand topteam

Natuurlijk hadden de speelsters van TV Busenbach gistermiddag het volste recht om ver voor het einde van de wedstrijd tegen NAK/Den Helder het strijdtoneel te verlaten, te douchen en hun goeie goed aan te trekken....

Van onze verslaggever Martien Schurink

Ze hadden de eerste ontmoeting met het Helderse pingpongensemble van playing-captain Elena Timina per slot van rekening met 3-0 gewonnen, koesterden nu alweer een 1-0 voorsprong en wisten zich daardoor zeker van een plaats in de finale van de strijd om de Nancy Evans Cup.

De Duitsen hadden wat Timina betreft alleen niet zo opzichtig moeten pronken met hun overmacht. Het leek waarachtig wel een demonstratie van arrogantie, misplaatste arrogantie wel te verstaan. 'Ze dachten', mopperde Timina na gedane zaken, 'dat ze al klaar met ons waren.'

Mooi niet dus, al had het daar op enig moment wel alle schijn van. Nadat Ji Lie de openingspartij tegen Elke Schall-Wosik nogal knullig had verloren, leek ook Timina in een kansloze affaire verwikkeld. De 34-jarige hogepriesteres van de verdediging had geen afdoende antwoord op de kanonskogels die de Duitse jeugdinternational Laura Stumper op haar afvuurde. Timina verloor game een en game twee en stond op het punt ook game nummer drie bij haar ontketende opponente in te leveren.

Enkele ogenblikken voor de naderende executie zag Timina vanuit haar ooghoeken dat sommige speelsters van Busenbach meenden dat de tijd gekomen was om te douchen en zich om te kleden. De koers was immers gelopen. Ze voelde zich gekrenkt en een tikkeltje beledigd bovendien, vooral omdat het bij dit ene pesterijtje niet gebleven was. Had die verwaande Duitse club haar en haar strijdgenotes ook al niet beledigd of op zijn minst niet serieus genomen door haar Hongaarse topspeelster Toth en de Chinese verdedigster Jie Nin thuis te laten?

Redenen te over voor Timina om zich kwaad te maken en die verwaande sterretjes uit Busenbach eens flink op hun nummer te zetten. Ze trok alsnog alle registers open, maakte in de derde game twee matchpoints ongedaan, herhaalde dat kunststukje in de vierde game en in de slotreeks neutraliseerde ze er nog eens vier. Na haar ontsnapping kende haar blijdschap geen grenzen, ook al omdat ze wist dat haar ploeggenotes niet zouden aarzelen haar voorbeeld te volgen.

De speelsters van Den Helder worden in de Nederlandse pingpongerij benijd om hun onderlinge solidariteit. Galina Melnik, Ana Gogorita, Li Jie en niet in de laatste plaats Timina zelf gaan door het vuur voor elkaar. Dat bleek ook gistermiddag weer. Na de gelijkmaker van Timina was Melnik bereid al haar niet geringe talenten te etaleren. Ze ging vliegend van start, liet zich door niets of niemand van de wijs brengen, ook niet door scheidsrechter Piet van Hammen senior die tijdens een ralley luid en duidelijk rondbazuinde dat hij zijn ogen niet open kon houden, en was na vier snelle games klaar met haar ontmaskering van Zhu Fang.

Het was de supportersschare van Den Helder al eerder opgevallen dat Van Hammen zich langzaam maar zeker door slaap liet overmannen. Hij zag niet dat de opslagen van Schall in strijd waren met de regels, hetgeen de Duitse in haar duel met Li Jie per game zeker drie gratis punten opleverde. Maar ook de tweede scheidsrechter van dienst, de ooit zo onverschrokken Hans Schilder, bezat niet de moed om op te treden tegen de illegale services van Stumper in de slotpartij tegen Li Jie..

Timina was na afloop zo blij dat ze vergat het arbitrale duo een paar vegen uit de pan te geven. 'Dit is erg belangrijk voor het moreel van onze ploeg. Natuurlijk, Toth was er niet bij, maar toch mooi dat we onze kansen hebben gegrepen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden