Times verliest opnieuw verslaggever

De affaire-Blair heeft ook collega en sterreporter Rick Bragg de kop gekost...

En daar verdwijnt sterreporter nummer twee achter de horizon. The New York Times nam deze week afscheid van Rick Bragg, die bekendstond om zijn indringende sfeerreportages. Hij was na een faux pas op non-actief gesteld. Maar de sfeer op de redactie is 'vergiftigd', zei hij, en vertrok.

De tijden zijn veranderd bij de Times. Tot voor kort haalde geen weldenkende journalist het in zijn hoofd om vrijwillig op te stappen bij het aanbeden hoofdinstituut van de Amerikaanse journalistiek.

Maar op 1 mei struikelde Jayson Blair, de mooischrijver die veel verhalen bij elkaar verzon. De krant moet sinds haar mea culpa van 14 mei door het stof, en dat stof daalt maar niet neer.

Of sprake is van een heksenjacht, zoals Bragg en andere Times-redacteuren beweren, is niet duidelijk. Voor Pulitzerprijswinnaar Bragg was de lol er in elk geval af. Hij had vorig jaar verzuimd een freelance-medewerker credit te geven voor een verhaal uit Florida. Geen hoofdzonde; grote kranten werken vaak met stringers die zelden met hun naam in de krant komen.

Toen de kwestie rond Bragg vorige week naar buiten kwam, was het 'schande!' niet van de lucht. De hoofdredactie gaf een reprimande. Aan die 'façade' wilde Bragg niet meedoen. 'Ik ben een kop van jut. Deze gekte - deze bizarre sfeer, als een droom - we moeten ons opeens schamen voor wat normaal was.'

De voortsudderende Blair Affair is olie op het vuur voor columnisten, concurrerende media en satirici. Zo publiceerde Salon.com een parodie op de minutieuze Blair-correcties van The New York Times. Aan het einde van een lijst 'herstelwerkzaamheden' schreef Salon: 'In de derde correctie van dit overzicht stond dat een vertraagde correctie door een eindredactionele fout is veroorzaakt. In werkelijkheid was het een combinatie van arrogantie, luiheid en alcoholisme. Dat spijt ons, en we hopen dat we uw vertrouwen niet helemaal kwijt zijn.'

Het conservatieve blad The Weekly Standard, altijd in voor een potje Times pesten, bracht in herinnering wat het dagblad in 1981 schreef toen The Washington Post soortgelijke problemen had. Op hoge toon stelde de Times dat 'grootse media de stem van een schrijver onmetelijk vergroten'. Daarom 'kunnen en moeten hoofdredactie en uitgever de bronnen kennen van wat ze afdrukken, en de gemeenschap hiervan verzekeren'.

Anno mei 2003 is het pijnlijk om terug te lezen. Inzake Blair faalde The New York Times spectaculair, precies op dit terrein. Met genoegen concludeerde de Standard: 'Geen wonder dat mensen de krant ongeluk toewensen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden