Time-outje

U heb het zelf kunnen lezen, hier de afgelopen weken: 'Hedenlands is vrij.' Ik kun u mededelen: het is alweer uit met de pret....

Dat komt d'r was een lezer die belde en die zei: 'Hier staat Hedenlands is vrij, hoezo, hebbie vastgezeten dan?' Goed hè? Dat is toch humor? Ik vind dat humor! Ja toch? Das humor! Hebbie vastgezeten dan. Ik vind dat humor!

O, dus jij wou zeggen dat dat geen humor is? Da's me celmaat, die denk dat ie ook een eigen mening heb. Jij wou zeggen dat dat geen humor is? Begrijp ik dat goed? Om te zeggen als je zegt die en die is vrij om dan te zeggen hoezo hebbie vastgezeten dan? Dat dat géén humor is? Heb jij weleens een halfuurtje met je kop in je eigen reet gezeten?

Ach, laat maar gaan, anders maak ik me kwaad.

Youp van 't Hek, ook zo goed.

Afijn, we zijn dus weer op onze post, zal ik maar zeggen, waar wij ons dus zoals bekend afvragen waar wij qua taalgebruik nu eigenlijk met z'n allen mee bezig zijn.

En wat mij nou daarnet opviel, toen ik hier net mijn ene dagelijkse telefoontje pleegde, wat je dus uiteraard niet meer besteedt aan een lulpraatje met één iemand maar aan het sturen en ophalen van e-mail. (Ja we zijn dan wel wat ze noemen crimineel - wat ik overigens een heel sigmatriserende term vind - maar we zijn niet achterlijk.) En wat mij daarnet dus opviel toen hij aan het bellen was, dat de computer dan zegt: de verbinding wordt opgebouwd.

Kijk, dat is een vorm van dikdoenerij waar deze jongen dus heel slecht tegen kan. Je zegt toch ook niet als je verkeerd verbonden bent: neem me niet kwalijk, ik heb de verbinding verkeerd opgebouwd. Sorry, er is iets misgegaan bij de opbouw van deze verbinding. Ja, ik begrijp het wel, die lui van de Windows of hoe heten ze, die denken: er wordt verbinding gemaakt is te eenvoudig. Wij maken niet zomaar een verbinding, nee wij bouwen hem op. Flikker toch op. Met je opbouwen.

Affijn, waar ik het eigenlijk over wilde hebben is iets anders.

Als bewoner van de Penitentiaire Inrichting Overamstel krijg je een gratis abonnement op Het Parool. Slim van ze natuurlijk, want als je straks vrijkomt denk je toch, dat is míjn blad. Alleen zouden ze daar in hun berichtgeving ook wat meer rekening mee moeten houden, vind ik. Van de week, op de voorpagina: 'Nina sluipt de business weer binnen'. Nou ken ik heel dat vrouwtje Brink niet hoor, daar gaat het me niet om, maar bij mijn weten is dat hele mens nog nooit ergens voor veroordeeld. Die vrouw is ondernemer, heb op een gegeven moment ik weet niet hoeveel man personeel lopen, gaat op dat leuke smoeltje van d'r, neemt een time-outje en begint opnieuw. Dat is toch normaal? Dat doet toch iedereen? Dus hoezo weer binnensluipen? Als ik straks weer vrijkom, en ik probeer weer ergens een bestaan voor mezelf op te bouwen, krijg ik dan Het Parool achter me aan met: 'H. sluipt de branche weer binnen?' Geloven wij niet meer in het recht op reclassering? Nee, ik had het er gisteren op de luchtplaats nog even over met een paar jongens, maar dat artikel is hier niet best gevallen.

Affijn, ik was dus vrij, maar ik ben d'r weer. Tjo!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.