Time laat zien hoe Trump zich waant in zijn gecreëerde luchtbel

Beeld de Volkskrant

Het eens glorieuze Amerikaanse opinieweekblad Time mocht afgelopen week op audiëntie komen bij de 45ste president van de Verenigde Staten, Donald Trump. Het bezoek leverde een interview op vol met de gebruikelijke wartaal en zotteklap en zelfverheerlijking en calimeroïsmen. Zo beklaagt de president zich erover dat hij als zakenman volop waardering placht te krijgen, 'maar in de politiek wil men alles wat ik doe beschimpen'. Zijn voorlopige conclusie is dan ook dat het beter toeven is in het zakenleven, 'want als je daar iets onderneemt, is het gewoon goed'. Waarmee de president een belangrijk punt te pakken heeft, want waar hij voorheen kon volstaan met 'You're fired' en vervolgens kon overgaan tot de orde van de dag, heeft tegenwoordig elke taxichauffeur iets te zeuren over zijn personeelsbeleid.

Omdat ze bij Time ook wel wisten dat ze hun lezers maar matig bedienen met willekeurige citaten over de grandeur van het ovale kantoor ('Ik heb grootheden uit het zakenleven hier op bezoek gehad, sommige van de allergrootsten. Ze komen naar binnen alsof ze het niet kunnen geloven. Ik heb sommigen zien huilen.'), besloten ze daarnaast tot een uitgebreide beschrijving van hun bezoek aan het Witte Huis.

Dat levert goud op en een van de intrigerendere stukken die geschreven zijn over het dagelijkse leven van de man die doorgaat voor 's werelds machtigste. Het beste stukje gaat over het diner, waar een aantal verslaggevers van Time aanzat, samen met Trump en diens vicepresident Mike Pence. Trump krijgt suikervrije cola, terwijl de rest water krijgt geserveerd. Hij krijgt als enige een extra bakje saus bij de kip en bij het toetje krijgt iedereen een bolletje vanille-ijs met taart, behalve de president. Die krijgt twéé bolletjes. Het zijn heerlijke details in een verhaal over een man die de verslaggevers door zijn privévertrekken leidt - de 1.800 vierkante meter die hij in zijn eentje moet zien te vullen, zolang zijn vrouw en zoon elders vertoeven.

Het op één na beste stukje handelt over de mindfullness-trucjes die Trump toepast om zich niet gek te laten maken door de alternatieve werkelijkheid over hem in kranten en op televisie, een werkelijkheid die mijlenver afstaat van zijn eigen percepties over zijn competenties en prestaties - leugens noemt hij ze zelf. Hij heeft een lijst aangelegd van kranten en televisiezenders die hem ridiculiseren, zijn capaciteiten in twijfel trekken, zijn belissingen kritisch tegen het licht houden of anderszins deuken in zijn zelfbeeld slaan. Vijandige media als CNN en The New York Times en nog veel meer. Die slaat hij over. Zegt hij.

Getuige zijn geregelde uitbarstingen op Twitter lukt dat soeverein overslaan niet altijd even goed ('The Russia-Trump collusion story is a total hoax', en: 'The Roger Stone report on @CNN is false - Fake News.') , maar het negeren van het onwelgevallige gaat steeds beter, verzekert hij Time.

Zo regeert de president dus over zijn fantastische land, dwalend door dat grote Witte Huis, extra bolletjes schepijs bestellend bij een van zijn bijna honderd personeelsleden, zich wentelend in zijn zelfgecreëerde luchtbel. Waarin hij de grootste is, de beste, de slimste, de geweldigste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden