Tim Krabbé: 'Met keuze voor Moszkowicz laat VNL zien ook niet te deugen'

Onderwerpen deze Nieuwsbreak: Moszkowicz presenteerde zich als lijsttrekker van VoorNederland, het vluchtelingendebat lijkt voorlopig nog niet te einde en een 93-jarige kampbewaarder vraagt om vergeving. En heeft schrijver Tim Krabbé al een beetje zin in de grote wielerrondes?

Schrijver Tim Krabbé Beeld anp
Schrijver Tim KrabbéBeeld anp

'Krabbé overtreft zijn eigen klassieker', kopte Het Parool boven de vijf sterren voor uw nieuwe boek De veertiende etappe. Ook elders wordt het boek goed ontvangen. Had u dat verwacht?
'Nee, het is heel eervol om te merken dat het goed wordt verkocht. Er verschijnt zo veel over wielrennen, en ook boeken met korte verhalen verkopen over het algemeen slechter dan romans.'

De lezer is nog niet wielrenmoe na onder andere het succes van Wagendorps Ventoux, zo lijkt het.
'Dat is volgens mij meer een boek over vriendschap dan over fietsen. Maar, inderdaad, tussen al die verhalen die gepubliceerd worden over de sport weet men De veertiende etappe te vinden. Daar spreekt waardering uit voor mij als schrijver.'

null Beeld Veertiende Etappe
Beeld Veertiende Etappe

Het einde van het klassiekerseizoen is inmiddels in zicht. Op naar de grote rondes?
'Nou, we krijgen zondag eerst Luik-Bastenaken-Luik, een prachtige wedstrijd. Sowieso vind ik de voorjaarsklassiekers het mooist, hoor. De Tour de France, daar vind ik niet zoveel aan. De Giro is mooier, en vaak ook spannender, maar doe mij maar de Ronde van Vlaanderen.

'Morgen krijgen we ook nog de Waalse Pijl, hoewel die wel heel weinig voorstelt. Net als in de Amstel Gold Race afgelopen zondag wordt er vooral gewacht op dat laatste klimmetje; de Cauberg in de Amstel, de Muur van Hoei in de Waalse Pijl. De top in het professionele wielrennen is zo genivelleerd, die ontloopt elkaar te weinig om van dit soort eendagskoersen een mooie wedstrijd te maken.'

Genoeg over wielrennen. Deze rubriek gaat over het nieuws van de dag.
'Vroeger kreeg ik drie kranten thuis, die ik allemaal niet las. Nu volg ik de actualiteiten vooral via teletekst, nieuwsbrieven en nu.nl. Noem mij een krantenkoppennieuwslezer.

'Maar oké, het nieuws van de dag. Dan moeten we het hebben over de verschrikkelijke tragedies die zich afspelen op de Middellandse Zee...'

De kaptein van de grote ramp van afgelopen zondag, waarbij zeker 800 mensen om het leven kwamen, is opgepakt.
'Tja, dat is natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat. Met het oppakken van zo'n klootzak zullen we het probleem niet gaan oplossen. Die oplossing ligt in een betere economie, in een maatschappij met menswaardigere omstandheden.

'Maar religie speelt misschien wel de grootste rol.'

Hoe bedoelt u?
'Ik dacht altijd dat de meesten van die vluchtelingen te vergelijken waren met radeloze mensen die uit een brandende flat springen. Wetende dat de sprong waarschijnlijk het einde betekent, maar de situatie dwingt om te springen.'

'Maar die vergelijking gaat volgens mij toch in veel gevallen mank, bedacht ik toen ik vanochtend in de New York Times een interview las met een man die aan het sparen is voor een reis. Gevraagd naar de risico's antwoordt hij: 'God zal mij veilig overbrengen. God zal mij redden'.

'Zo iemand is losgezongen van de realiteit. Dat is gevaarlijk.'

Over naar Den Haag. De bed-bad-broodkwestie over vluchtelingen is nog steeds niet opgelost.
'Ik vind het een redelijk sentiment dat je je rijkdom graag deelt met armere mensen. Maar ik begrijp dat andere standpunt ook. Dat je je rijkdom wil beschermen tegen mensen die ervan mee willen profiteren.

'Ik sta hier zelf enigszins neutraal in. Ik stem al mijn hele leven Partij van de Arbeid, dus ergens zou je me wel links kunnen noemen. Links wordt soms ook wel gezien als 'het goede', de keuze van de goede mens. Dat vind ik te gemakkelijk. Wat ik over mezelf kan zeggen: ik ben noch een goed, noch een slecht mens.'

Nog meer Haags nieuws. Bram Moszkowicz presenteerde zich als lijsttrekker van de nieuwe politieke partij VoorNederland.
'Ach, die Moszkowicz is gewoon een clown. Afgelopen jaren is meermaals beschreven dat die man niet deugt. Het is ook een beetje zielig, deze poging. Aandachttrekkerij.

'In dat licht is het natuurlijk wel goed dat hij op het schild wordt gehesen als de voorman van deze partij. Want VNL laat daarmee gelijk aan het electoraat zien zelf ook niet te deugen.'

Bram Moszkowicz (L) en Joram van Klaveren voorafgaand aan de persconferentie van de politieke partij VNL Beeld anp
Bram Moszkowicz (L) en Joram van Klaveren voorafgaand aan de persconferentie van de politieke partij VNLBeeld anp

In Amsterdam is voor het eerst een wagonnetje onder het IJ door de tunnel van Noord-Zuidlijn gereden. Goed nieuws, voor u als Amsterdammer?
'Als ik één keer per jaar met de metro reis is dat veel. Hier in de stad is het stadsfiets, erbuiten de racefiets. Voor optredens ergens anders in het land pak ik de auto.

'Wanneer is dat ding eigenlijk af?'

2017, lijkt de planning
'Ah, nouja. Ik gun het de Amsterdammers die er zo lang op hebben gewacht.'

Is u zelf nog iets opgevallen in het nieuws?
'Ja, dat verhaal over de oude kampbewaarder Oskar Gröning. Hij heeft om vergeving gevraagd. Maar die man is 93. 93! Als je nou echt berouw had gehad, dan had je dat in 1950 op z'n laatst kenbaar gemaakt. Je straf uitgezeten en je de rest van je leven nederig getoond.

'Maar kom op, op je 93ste nog om vergeving vragen... Zo kan ik het ook.'

Dit is aflevering 501 van de dagelijkse 4 Uur Nieuwsbreak. In deze rubriek nemen we iedere dag met een interessant, bekend persoon het nieuws van de dag door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden