Tilburgse familie staat terecht voor niet-bestaande tweelingen en nep-bedrijven

Costel en Leana Marino, Alexandru en Daniël Graure, Mariana en Alexandra Radu en Oliver en Roland Traut: om deze vier niet-bestaande tweelingen draait het de komende twee weken bij de rechtbank van Almelo. Daar staan vanaf vandaag vier Tilburgse familieleden terecht in een van de meest bizarre en brutale kinderopvangfraudezaken van de afgelopen jaren.

Foto ter illustratie.Beeld thinkstock

Het viertal wordt er onder meer van verdacht op grote schaal kinderopvangtoeslag te hebben geïnd voor de niet-bestaande tweelingen Marino, Graure, Radu en Traut. Daarvoor gebruikten de fraudeurs, zo staat het in de tenlastelegging, op grote schaal vervalste documenten.

Volgens het OM werkte de Tilburgse familie met Oost-Europese nepmoeders, die bij de bevolkingsregisters in Tilburg, Den Bosch, Breda en Hengelo hun verzonnen nageslacht aangaven. In totaal zouden er tussen 2010 en 2013 veertien nep-kinderen - veelal tweelingen - op basis van valse papieren zijn opgegeven. De fraudeurs zouden ten onrechte zo'n twee ton aan kinderopvangsubsidie hebben opgestreken.

De fiscus verkeerde bijvoorbeeld in de veronderstelling dat de tweeling Radu werd opgevangen bij kinderdagverblijven als 'Het Kuikentje' in Arnhem, en 'Het Stuurwiel' of 'De Kindereijk' - beide in Waalwijk. Goed gecontroleerd werd er niet, getuige het feit dat het OM nu stelt dat 'die kinderen telkens niet bestonden en er derhalve telkens geen opvang werd genoten bij de opgegeven geregistreerde kinderopvang.'

Eenmanszaken

De kwestie rond de Tilburgse familie is zeker niet de enige fraudezaak met kinderopvangtoeslagen. In Amsterdam staat een aantal mensen terecht die in Zuid-Oost voor tientallen moeders ten onrechte toeslagen aanvroegen, en die zo miljoenen uitbetaald kregen.

Het geld is doorgaans zeer moeilijk terug te vorderen door de Belastingdienst, omdat het is uitgekeerd aan veelal laagopgeleide en slecht verdienende moeders, die het hebben uitgegeven of doorbetaald aan de fraudeurs die voor hen de toeslagen aanvroegen.

In september van dit jaar becijferde staatssecretaris Wiebes de omvang van de problematiek voor de jaren 2009-2012, toen de controle op de toeslagen nog in de kinderschoenen stond en de Belastingdienst bovendien met grote uitvoeringsproblemen kampte.

Fouten en fraude met kinderopvangtoeslag kostten in die periode 433 miljoen euro, aldus Wiebes. Daarvan is zo'n 60 miljoen euro verdwenen. De rest, ruim 370 miljoen euro, denkt Wiebes terug te kunnen vorderen bij de ouders.

Het viertal dat vanaf vandaag terecht staat rommelde niet alleen met niet-bestaande kinderen, maar ook met nep-bedrijven. Het vermoeden bestaat dat zij eenmanszaken oprichtten die in speciaal verzegelde zakken contant geld stortten bij diverse banken. Via een truc leek het alsof er meer geld in de zakken zat dan het viertal er daadwerkelijk in stopte. De totale omvang van hun fraude wordt geschat op circa 1,6 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden