Tilburgs grootwinkelbedrijf verrassende winnaar in strijd om modewinkels The Sting koopt keten Mac & Maggie

De noodlijdende winkelketen Mac & Maggie wordt verrassend genoeg grotendeels overgenomen door The Sting Modes, een grootwinkelbedrijf uit Tilburg dat verschillende kledingketens exploiteert....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

The Sting Modes, in Tilburg ook wel bekend als grootwinkelbedrijf Basilicum, koopt niet alle winkels, aldus de gisteren naar buiten gebrachte intentieverklaring. De huidige eigenaar P & C-Groep, onder meer in bezit van het kledingbedrijf Peek & Cloppenburg, onderhandelt nog met andere partijen over de vestigingen in België (zeven), Duitsland (twee) en Engeland (een).

Naar verwachting worden deze besprekingen nog voor het einde van het jaar afgerond.

Verschillende partijen in de kledingbranche, waaronder The Box uit Rotterdam, Dormaëls Beheer (onder andere Steps en Classics) en naar verluidt het KBB-concern aasden op Mag & Maggie. Eind vorige maand trad L. Houkamp, directeur van The Box, al naar buiten als koper en redder van Mac & Maggie. Maar hij blijkt wat al te voorbarig te zijn geweest, nu concurrent The Sting er met de keten vandoor gaat.

De P & C-Groep leurt al enige tijd met Mac & Maggie. Die keten worstelt sinds jaren met tegenvallende verkopen; naar verwachting bedraagt het verlies dit jaar ongeveer zes miljoen gulden over een omzet van 40 miljoen.

Vooral door dit verlies zit ook de P & C-Groep in de rode cijfers. Dit jaar stevent de groep, voor 25 procent in handen van Vendex, af op een groter verlies dan de 7,4 miljoen gulden van vorig jaar.

De verkoop van Mag & Maggie, bekend om zijn extravagante ontwerpen, moet aan die situatie een einde maken. De P & C-Groep dreigde zelfs de keten te sluiten als er niet voor 1 januari een serieuze koper werd gevonden. Op precies die datum draagt de P & C-Groep de winkels over The Sting Mode. 'Dit jaar zit het verlies dus nog in onze cijfers', zegt J. van der Veer, directievoorzitter van de P & C-Groep. 'Maar het volgende boekjaar zal beter zijn.'

Over de prijs die The Sting Modes betaalt, wil Van der Veer niets zeggen. Maar die factor is niet doorslaggevend geweest bij de keuze voor een koper. 'The Sting heeft goede garanties geboden. Het neemt al het winkelpersoneel over, met volledig behoud van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Daar ben ik blij om, en de woensdag geïnformeerde bedrijfsleiders ook', zegt Van der Veer.

De overgang naar de nieuwe eigenaar betekent voor de Mac & Maggie-medewerkers wel dat ze moeten overschakelen op de verkoop van totaal andere kleding. Stond Mac & Maggie jarenlang bekend om zijn onconventionele collectie, bij de ketens die The Sting Modes voert wordt simpelweg 'op de massa' gemikt, aldus woordvoerder P. Cox.

Na een ingrijpende verbouwing die de eerste drie maanden van 1996 zal worden uitgevoerd zullen ook in de kledingrekken van de oude Mac & Maggie-zaken spijkerbroeken, sweatshirt en andere kleding voor een groot publiek komen te hangen. Die kleren zullen worden verkocht onder het Street One-label, waar de keten tevens naar wordt vernoemd. The Sting Modes is niet geïnteresseerd in de formule van Mac & Maggie. 'Het gaat ons om de vestigingen en het personeel. Ondanks de verliezen zijn die gewoon goed', zegt Cox.

The Sting Mode is volledig eigendom van directeur H. Franzen, bij een groot deel van zijn personeel slechts bekend als 'Herman'. Franzen begon zijn opmars als textielmagnaat in 1982 met de opening van één zaak. Inmiddels telt zijn imperium 56 winkels: 44 winkels zijn eigendom, twaalf worden er via franchisenemers geëxploiteerd. The Sting Modes, goed voor een omzet van 150 miljoen gulden, heeft momenteel vier ketens: The Sting, The Lady Sting, The Store en Springgarden. Er werken zeshonderd mensen. Door de overname van Mac & Maggie komt het personeelsbestand op ongeveer zevenhonderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden