Tilburg wil qat op de opiumlijst

De gemeente Tilburg wil dat qat op de lijst van verboden middelen wordt gezet. Door de geestverruimende bladeren op de opiumlijst te plaatsen, kunnen politie en justitie harder optreden tegen overlast door qatverkoop en -gebruik....

Qat is vooral populair bij Somaliërs, die in Tilburg met 2200 man de grootste Somalische gemeenschap van Nederland vormen. Volgens wethouder Roel van Gurp (GroenLinks) is qat als opwekkend middel te vergelijken met speed of andere vormen van amfetamine. Daarom vindt hij het logisch om de Afrikaanse drug ermee op één lijn te stellen. 'Gelijke monniken, gelijke kappen.'

Vooral in enkele flats in Tilburg-Noord is de qatoverlast het grootst. Sommige woningen zijn ingericht als verkoop- en gebruiksruimte, waar overdag en 's nachts tientallen Somalische qatkauwers over de vloer komen. 'Ze maken lawaai, bellen op het verkeerde adres aan, hangen kauwend rond op galerijen en in portieken, spuwen op de grond, daarbij dieprode vlekken achterlatend', zegt Van Gurp .

De qatbladeren worden elke week vers aangevoerd uit Afrika. De politie kan weinig uitrichten tegen handelaren of gebruikers omdat de drug niet verboden is. Volgens Van Gurp wordt het de hoogste tijd om de wetgeving aan te passen aan het nieuwe middel. Hij is zelf voorstander van een gecontroleerde drugsverstrekking aan Somalische verslaafden.

De Tilburgse wethouder zoekt steun voor het voorstel in andere steden met een grote Somalische gemeenschap, zoals Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Nijmegen. De Somalische gemeenschap is met bijna dertigduizend mensen Nederlands zesde minderheid.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt weinig te voelen voor het Tilburgse voorstel. Een woordvoerder verwijst naar een recent arrest van de Hoge Raad, waarin wordt gesteld dat onbewerkte qat niet onder de opiumwet hoeft te vallen.

Ondertussen gaat Tilburg repressiever optreden tegen qatkauwers en -handelaren die overlast veroorzaken. Tegen twee van de vier gebruiksruimtes in de flat Moleneind is de woningcorporatie bij de rechtbank een uitzettingsprocedure begonnen. Als alternatief wil Van Gurp speciale qatpanden instellen op plekken waar de gebruikers minder overlast geven. Particulieren moeten daartoe het initiatief nemen, waarna de overheid de handel kan gedogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden