Tilburg wil goedkoop water drinken

Heel Tilburg loopt te hoop tegen de nakende overname van de kleine Tilburgsche Waterleiding-Maatschappij (TWM) door de veel grotere Waterleidingmaatschappij Oost-Brabant (WOB)....

Burgemeester J. Stekelenburg spreekt ronduit van 'een onzalig idee'. Maar de provincie lijkt voet bij stuk te houden. 'De tijd is voorbij dat we ons enige heil konden vinden in megafusies en grootschaligheid', meent Stekelenburg.

De Tilburgse burgemeester roept het provinciaal bestuur op deze 'heilloze weg' te verlaten. Hij vindt dat bijna een kwart eeuw na de waterleidingwet de tijden zijn veranderd.

De waterleidingwet dateert reeds van 1975 en roept provincies op de waterbedrijven te bundelen. De beoogde fusies lieten vervolgens nog vele jaren op zich wachten. Gedeputeerde Staten in Den Bosch namen pas in 1990 de beslissing om de Brabantse waterleidingmaatschappijen samen te voegen tot twee grote ondernemingen: de WOB in het oostelijk deel en de WNWB in het westelijk deel van de provincie.

De afgelopen jaren slokte de WOB reeds diverse waterbedrijven op. Met de overname van het Tilburgse water moet het fusieproces in Noord-Brabant worden afgerond. De WOB kijkt zelfs al over de provinciegrenzen heen en wil fuseren met de waterleidingbedrijven in Gelderland en Limburg tot het conglomeraat Aquilex.

'Wij vinden dat we naar een groter bedrijf toe moeten', zegt D. van Rijsbergen, bedrijfsdirecteur watervoorziening van de WOB in Den Bosch. 'Op grote schaal kan een aantal zaken veel beter worden geregeld.' Hij doelt vooral op planning en onderzoek.

'Groot is niet altijd beter', riposteert de Tilburgse wethouder R. van Diessen, tevens president-commissaris bij de TWM. 'We hebben een prima bedrijf en prima water tegen bijna de laagste prijs in Nederland.' En voor zaken als onderzoek kunnen ook strategische allianties worden afgesloten, zoals de TWM heeft gedaan met Delta-nutsbedrijven uit Zeeland en Waterbedrijf Europoort uit Rotterdam.

De TWM is een van de kleinste waterleidingbedrijven in Nederland, met bijna negentigduizend aansluitingen. 'Maar we zijn wel een hartstikke goed kleintje', aldus Van Diessen. In een recent onderzoek van het RIVM naar kwaliteit, prijs en dienstverlening van waterbedrijven in Nederland behaalt de TWM een goede tweede plaats. De WOB, met zeshonderdduizend aansluitingen, komt niet verder dan een schamele achttiende plaats, zo wordt in Tilburg geschamperd.

De prijs-kwaliteit-verhouding van de TWM is scherp, omdat het bedrijf voornamelijk aan stedelijke huishoudens en bedrijven levert. De WOB bedient daarentegen het Brabantse platteland waar de watervoorziening veel meer kosten vergt.

WOB-directeur Van Rijsbergen erkent dat na de overname de waterprijzen in Tilburg worden aangepast aan het eigen niveau en dus hoger zullen uitvallen.

Tilburg is een wanhoopsoffensief begonnen om de provincie alsnog op andere gedachten te brengen. De TWM diende onlangs een dringend verzoek in tot herziening van het provinciale Reorganisatieplan Drinkwatervoorziening.

Maar Gedeputeerde Staten zien geen reden op oude afspraken terug te komen. Gedeputeerde P. van Vught: 'Wij voeren het rijksbeleid uit. Bedrijven met minder dan honderdduizend aansluitingen worden te klein geacht om doelmatig te zijn.'

De WOB is reeds een juridische procedure gestart om de TWM-bezittingen desnoods te onteigenen. 'Als het niet goedschiks gaat, dan moet het maar kwaadschiks', aldus Van Rijsbergen.

Stekelenburg waarschuwt voor 'vervreemdingsverschijnselen die zich voordoen bij megalomane grootschaligheid' en 'een voor de consument onherkenbare moloch'. De Tilburgse burgemeester: 'Als dan bovendien die fusie betekent dat het bedrijfsleven 50 procent en de consument 15 procent meer moet betalen voor het water, waar zijn we dan mee bezig?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden