Tilburg stelt regels aan cameratoezicht

Tilburgse winkeliers die met camera's in de straat ramkraken willen tegengaan, zijn voortaan verplicht harde afspraken met de gemeente te maken over doel en gebruik van de videobeelden....

Van onze verslaggever

'We willen een wildgroei van camera's in de stad voorkomen', verklaart Hans van den Brule, projectleider binnenstad. Veiligheid op straat is een hot item. Veel winkeliers en bedrijven willen hun toevlucht nemen tot cameratoezicht. Maar hoe zit het met de privacy van mensen als ze voortdurend met camera's worden bespied?

Drie jaar geleden beloofden de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie al de gemeentewet aan te passen om cameratoezicht en privacy met elkaar te verzoenen. Er is weliswaar een wetsontwerp aan de Tweede Kamer aangeboden, maar sindsdien is weinig voortgang geboekt. Daarom heeft Tilburg besloten zelf maatregelen te nemen.

Alle particulieren die cameratoezicht overwegen, moeten dit aan de gemeente voorleggen. Die bekijkt eerst of het doel de middelen wel heiligt. 'Camera's tegen ramkraken, daar kunnen we mee leven', aldus Van den Brule. 'Maar het bespieden van hangjongeren? Dan is het nog maar de vraag of cameratoezicht wel moet.'

Als de gemeente het particulier toezicht op de openbare ruimte zinnig acht, dan wordt vervolgens in het convenant vastgelegd wat en hoe lang er wordt gefilmd, of de beelden meteen worden bekeken of pas naderhand, wie meekijkt en hoe lang de beelden worden bewaard. De gemeente vindt dat alleen de politie of een ingehuurd beveiligingsbedrijf de videobeelden mag bekijken, en niet een willekeurige winkelier.

Tilburg is volgens eigen zeggen de eerste gemeente in Nederland die regels heeft opgesteld voor het cameratoezicht door particulieren. 'Het is vooral een preventieve maatregel', aldus Van den Brule. Op dit moment wordt alleen de winkelstraat van de Schouwburgpromenade met particuliere camera's bewaakt. Maar er zijn diverse andere locaties in particulier eigendom die zich eveneens lenen voor videotoezicht, zoals het plein voor het NS-station, de directe omgeving van het Willem II-stadion, enkele winkelcentra en bedrijventerreinen.

De gemeente wil zich ook wapenen tegen bewoners die met een camera tegen de gevel hun eigen veiligheid denken te vergroten, maar daarmee wel de openbare ruimte filmen. 'Zo'n convenant zie ik zo snel niet lukken', aldus Van den Brule.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden