Tilburg niet vrolijk over grap homowijk

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

TILBURG - PvdA-burgemeester Peter Noordanus van Tilburg ligt onder vuur wegens zijn medewerking aan 'de grap' over de komst van een homowijk. 'Hij is zijn geloofwaardigheid totaal kwijt', vindt gemeenteraadslid Hans Smolders van oppositiepartij LST.

De coalitiepartijen reageren milder, maar zetten ook vraagtekens. Diverse media zijn verbolgen. NOS en NRC hebben donderdag een brief gestuurd naar het Tilburgse gemeentebestuur. Zij vinden het optreden van de burgemeester en zijn voorlichters 'volstrekt onaanvaardbaar' en beraden zich op stappen.

'Wij constateren dat het in de gemeente Tilburg blijkbaar officieel beleid is doelbewust vertegenwoordigers van de pers op een verkeerd been te zetten en te verleiden tot onjuiste publicaties', schrijven beide hoofdredacteuren.

Ook hoofdredacteur Ton Rooms van het Brabants Dagblad, die woensdag de 'primeur' had van Gay Village, is boos. 'We voelen ons echt opgelicht', zegt hij.

Geschrokken door alle commotie kwam Noordanus donderdagmiddag met een verklaring. 'Ik heb de impact van mijn quote onderschat', aldus de burgemeester. Hij had de intentie om homo-emancipatie onder de aandacht te brengen. 'En niet om de media en de samenleving op een verkeerd been te zetten. Dat is wel gebeurd en dat vind ik vervelend.'

Woensdag maakten projectontwikkelaar Blauwhoed en makelaar Toine Naber bekend dat ze gingen onderzoeken of er behoefte is aan een omheinde homowijk, waar homoseksuelen veilig kunnen wonen. Noordanus liet op hun website weten positief te staan tegenover het initiatief: 'Een tolerante stad is blij met een gay-community binnen zijn grenzen.'

Die verklaring was ook de officiële reactie van de burgemeester toen diverse media woensdag om commentaar vroegen. 'Hij blijft bij die verklaring', zei een woordvoerder tegen de Volkskrant.

Makelaar Naber stond woensdag te liegen tegen verslaggevers en bezwoer meermalen dat Gay Village 'echt geen grap was'. Pas woensdagavond maakte Roze Maandag, de organisatie van de homodag tijdens de Tilburgse kermis, bekend dat het plan wél een grap was, bedoeld om het geweld tegen homo's aan de kaak te stellen. Maar toen hadden diverse media al breed uitgepakt over de Tilburgse homowijk.

Naber, Blauwhoed en Noordanus werkten mee aan de hoax 'voor het goede doel', maar lijken daar nu spijt van te hebben. Naber bood donderdag zijn excuses aan voor de leugens die hij de hele dag had verkocht. 'Het is totaal uit de hand gelopen', zegt hij. 'We hadden zulke massale media-aandacht niet verwacht.'

Het was de bedoeling dat Roze Maandag pas zaterdag via een advertentie opening van zaken zou geven over de grap. Op aandringen van Naber en Noordanus is dat veel eerder gebeurd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden