Nieuws

Tiktok aangeklaagd voor verzamelen privégegevens kinderen

TikTok wordt in het Verenigd Koninkrijk voor de rechter gesleept voor het gebruiken van privégegevens. De populaire video-app zou data verzamelen van haar gebruikers, zonder de vaak relatief jonge TikTokkers daarvoor te waarschuwen.

Anna de Haas
De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens doet ook onderzoek naar de wijze waarop TikTok de privégegevens van kinderen verzamelt. Beeld REUTERS
De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens doet ook onderzoek naar de wijze waarop TikTok de privégegevens van kinderen verzamelt.Beeld REUTERS

Het Chinese videoplatform − waar gebruikers korte filmpjes uploaden van onder meer dansjes, dieren en grappen − zou telefoonnummers, locaties en biometrische gegevens van deze kinderen opslaan, zonder hen hierover voldoende te informeren. Het is daarnaast onduidelijk wat TikTok met de gegevens doet. Dat is in strijd met de wet, aldus de aanklagers.

De aanklacht is ingediend door voormalig kindercommissaris Anne Longfield namens kinderen in het Verenigd Koninkrijk en Europa die de app gebruikten sinds 2018. Longfield wil dat TikTok onmiddellijk stopt met het verzamelen van de privégegevens en dat alle bestaande data wordt verwijderd. Daarnaast hangt de populaire app mogelijk een flinke boete boven het hoofd als de rechter de aanklagers in het gelijk stelt. De aanklagers eisen per gedupeerde gebruiker namelijk duizenden ponden aan schadevergoeding.

Alleen in het Verenigd Koninkrijk zou het al om 3,5 miljoen kinderen gaan. Wereldwijd heeft TikTok naar eigen zeggen meer dan een miljard gebruikers. Volgens cijfers van Statista is 25 procent van die gebruikers jonger dan twintig jaar oud.

TikTok heeft aangegeven dat de aanklacht ongegrond is. ‘Veiligheid en privacy zijn topprioriteiten. We hebben richtlijnen en technologie om onze gebruikers te beschermen. Onze jonge gebruikers in het bijzonder.’ Het bedrijf ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.

In Nederland startte de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vorig jaar een onderzoek naar de privacy van TikTok-gebruikers. ‘We onderzoeken of er voldoende uitleg is op de app over het gebruik van persoonsgegevens en of toestemming van ouders vereist is wanneer TikTok gegevens van kinderen verzamelt', liet Vicevoorzitter Monique Verdier destijds weten. De resultaten van het onderzoek zijn nog niet bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden