Tijjani Babangida is een...?

De uitgever noemt het een 'super-organizer voor kinderen' en 'hét foto-sticker-raadsel-voetbalverzamelalbum voor het WK'98'. De officiële naam is FunClipper '98 (Krikke c.s., f 19,95)....

Het is eigenlijk niets meer dan een handige gids voor bij de televisie, zoals die in de loop van de volgende maand ook door alle zichzelf respecterende dag-, sport- en omroepbladen wordt gepresenteerd. Met dit verschil dat de FunClipper, speciaal voor kinderen, is uitgevoerd als ware het een 'echte grote mensen-organizer'.

In ringbandvorm dus, met harde kaft, mooi glimmende tabbladen en heel veel ruimte om allerlei belangrijke dingen op te schrijven. Geen saaie afspraken natuurlijk, wel alle wedstrijduitslagen, doelpuntenmakers, scheidsrechters, toeschouwersaantallen en talloze persoonlijke voorkeuren in de categorieën 'mijn land', 'favoriete topspeler', 'favoriete topclub', 'mijn dream team' en noem maar op.

In de rubriek 'wie zag ik, wat zag ik en wat gebeurde er' kunnen de hoogtepunten van het toernooi worden beschreven. Veel is al ingevuld door de samenstellers. Zo bevindt Dennis Bergkamp zich achter het tabblad 'topspelers' in het gezelschap van onder anderen Eric Wynalda (VS), Ali Daei (Iran), Deon Burton (Jamaica), Hidetoshi Nakata (Japan), Igor Stimac (Kroatië), Sasa Curcic (Joegoslavië), Salaheddine Bassir (Marokko), Alberto Coyote (Mexico) en Sami Al Jaber (Saudi-Arabië). Ze hebben er van elk land minstens één willen noemen. Vandaar.

Bergkamp heeft ook een plaatsje gekregen in de rubriek 'vooral letten op'. Er is niet vermeld in welk opzicht. Seedorf staat er ook bij, net als bijvoorbeeld Luc Nilis en Hussain Sulaimani.

Andere hoofstukken heten 'stickers' en 'puzzels'. Stickers doen het altijd goed. De puzzels zijn wel erg simpel, zelfs voor de doelgroep. Voorbeeld: 'Romario is een Zuid-Amerikaan, Gianfranco Zola is een Europeaan en Tijjani Babangida is een...?'

Dat moet lukken. Als je er doorheen bent, volgt ten slotte het hoofdstuk 'WK'98-boekjes'. Daar is de FunClipper nog helemaal leeg. De uitgever weet namelijk uitstekend hoe je kinderen enthousiast krijgt voor een voetbalboek. Er moet iets te sparen zijn. Geen voetbalplaatjes in dit geval - dat win je nooit van Panini -, maar complete boekjes.

Met de 'waanzinnig leuke' werkjes Superspitsen, Meesters van het middenveld, Magistrale mandekkers en Koelbloedige keepers kan de FunClipper worden uitgebreid tot een 'compleet naslagwerk, dat de kinderen altijd kunnen raadplegen'.

Ze zijn los te koop bij de boekhandel, voor f 8,95 per stuk. Dat wordt dus inderdaad sparen. En met een volle WK-FunClipper ben je er nog niet. Het is pas het begin. Binnenkort verschijnen bij Krikke namelijk organizers over griezelen, spionnen en de leukste moppen.

Raoul du Pré

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden