Tijdstraf vervangt gele kaart in amateurvoetbal

VAN ONZE VERSLAGGEVER KICK HOMMES

NOOTDORP - De KNVB scherpt de tijdstrafregeling in het amateurvoetbal aan. Dat is een van de belangrijkste maatregelen van het actieplan 'Tegen geweld, voor sportiviteit', dat de voetbalbond woensdag presenteerde.

De KNVB heeft tien maatregelen aangekondigd die het geweld in het amateurvoetbal moeten tegengaan. In het plan staan de conclusies van gesprekken die de KNVB na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december 2012 voerde met KNVB-leden, verenigingen en belangenorganisaties om geweld in het amateurvoetbal tegen te gaan. De regels zullen op 1 juli van kracht zijn.

Vanaf dan moeten spelers in de B-categorie van het amateurvoetbal na een overtreding direct tien minuten afkoelen. In de huidige regeling kunnen spelers sinds enkele jaren al vijf minuten naar de kant worden gestuurd, maar kan ook nog een gele kaart gegeven worden. In de nieuwe opzet vervangt de tijdstraf de gele kaart.

De B-categorie is de recreatieve tak in het amateurvoetbal. Hieronder valt 75 procent van al het amateurvoetbal: junioren vanaf de tweede klasse en senioren vanaf de vierde klasse reserve. Prestatieve competities spelen voorlopig nog met gele (en rode) kaarten.

Andere punten van het actieplan zijn dat verenigingen gedragsregels zichtbaar moeten publiceren, er bij risicoverenigingen meer waarnemers worden ingezet en dat de aanvoerder ook tuchtrechtelijk verantwoordelijk wordt voor het goed invullen van een wedstrijdformulier. Ook komt er meer aandacht voor clubs die zich vaker misdragen. De KNVB kan vanaf juli verenigingen die recidiveren een weekend uit de competitie halen.

Nieuwe maatregelen van de KNVB zijn onder andere het online publiceren van alle uitspraken die de tuchtorganen van de KNVB doen en het oprichten van een meldpunt voor wanordelijkheden. Ook komt er een speciale hulplijn waar leden van de KNVB een exces kunnen melden.

Alle spelers vanaf de B-junioren (vanaf 15 jaar) moeten verplicht een spelregeltest halen. Gaan ze in de fout, dan moeten zij eerst een cursus voor sportief gedrag volgen voor ze weer mogen voetballen.

'Dit plan kan de problemen op het voetbalveld niet oplossen, maar kan het respect op het veld wel bevorderen', zegt Anton Binnenmars, directeur amateurvoetbal van de KNVB. 'De KNVB kan het niet alleen.'

In het najaar van 2012 is het aantal excessen met 18 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Incidenten met meer daders zijn fors afgenomen: van 107 naar 53. Het aantal individuele incidenten is in de eerste helft van dit voetbalseizoen licht gestegen van 149 naar 158.

Vanaf dit weekend is het meldpunt voor geweld en sport van de KNVB en het ministerie van Veiligheid en Justitie operationeel: 0800 - 22 99 555. Het is 24 uur per dag bereikbaar. De voetbalofficier regelt ondersteuning als directe actie is geboden na een gewelddadig incident.

minuten afkoelen aan de kant na een overtreding in de B-categorie

pagina 11

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden