Tijdstip evacuatie bij hoog water niet te berekenen

Het is ondoenlijk om te berekenen wanneer bewoners van een gebied dat wordt bedreigd door hoog water, daadwerkelijk hun huizen moeten verlaten....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De kwaliteit van de dijken is niet altijd precies bekend, schrijven de onderzoekers. Zowel waterhoogte als windsnelheid, stroomsnelheid en doorlaatbaarheid van de dijken zijn van invloed op de kwetsbaarheid van de dijken. Vaak bestaat er enige onzekerheid over de verwachte waterstanden en de te verwachten weersomstandigheden.

Het onderzoek van de Rijksuniversiteit Leiden en de Erasmusuniversiteit Rotterdam werd verricht in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Aanleiding hiervoor was de grootscheepse evacuatie, begin dit jaar, van woongebieden rond de grote rivieren. Ongeveer een kwart miljoen burgers moest toen tijdelijk de woning verlaten.

Die grote evacuatie-operatie werd bemoeilijkt doordat de communicatie tussen gemeenten en regionale centra af en toe moeizaam verliep, aldus de onderzoekers. Er bestond overigens onduidelijkheid over verantwoordelijkheden van de minister van Binnenlandse Zaken, de commissarissen van de koningin en de coördinerende burgemeesters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden