Tijdschrift mee naar de training

In een uur tijd al je spieren activeren zonder moe te worden. Dat kan op de bewegingsbank. Geen kans op blessures, geen spierpijn de volgende dag, geen zweterig gedoe in een zaaltje....

Ellen de Visser

Een bewegingsbank is een tafel die wordt aangedreven door een elektromotor en die een bepaald deel van het lichaam activeert. Dat wil zeggen: de bank beweegt, de sporter wordt gedwongen mee te doen. Rieta Fidder, importeur van de Shapemaster-banken, spreekt van 'geassisteerd actief bewegen'. Het is een misvatting te denken dat je alleen iets voor je lichaam doet als je zweet, zegt ze.

Het Shapemaster-concept lijkt op Slender You, een Amerikaanse vinding die in 1988 in Nederland werd geïntroduceerd. Het Slender You-systeem bestaat uit zes verschillende banken, die constant op dezelfde snelheid werken. De Shapemaster, afkomstig uit Groot-Brittannië, heeft acht banken en, sinds kort, negen stoelen met verschillende snelheden. Bij Slender You heten ze zandzaktafel of taille-buik-heuptafel, bij Shapemaster zijn ze omgedoopt tot Upper Body Toner of Stomach Hip Trimmer.

De populariteit van de banken neemt nog altijd toe, zegt Erik van Oosterhout van Slender You Nederland. De sporter die wil slenderen, kan in ruim honderd studio's terecht. Zijn eigen Haagse bewegingssalon is iedere dag van zeven uur 's morgens tot elf uur 's avonds open. En volgeboekt. De Shapemaster-apparatuur staat inmiddels in enkele tientallen salons opgesteld.

Een complete training duurt een uur: zo'n tien minuten per bank. In een fitnesscentrum, zegt Van Oosterhout, zal een sporter na dertig sit-ups bekaf stoppen; wie op de bewegingsbank ligt, doet er automatisch nog een paar honderd extra. Door de constante beweging, zo luidt de gedachte, ontstaat een gelijkmatige spierspanning. Voor een optimaal resultaat is het wel de bedoeling dat de bankligger de spieren tijdens de bewegingen zelf aanspant.

De meeste klanten die Van Oosterhout in zijn salon krijgt, hebben medische klachten. Ze lijden aan multiple sclerose of reuma of ze herstellen van een operatie. 'Negenhonderd beenzwaaiingen, daar wordt een fysiotherapeut toch gek van? Wij doen dat hier in tien minuten op toestel vier.'

Zo'n 20 procent komt voor figuurcorrectie. Fidder van de Shapemaster waarschuwt dat je van een training op de bewegingsbank niet zomaar afvalt. Maar als je je eten in de gaten houdt en twee keer per week een uur komt bankliggen, belooft ze, zit na een week of vijf de strakke spijkerbroek een stuk beter.

'Fitness voor de rijken' schijnt Youp van 't Hek het ooit te hebben genoemd. Een tienrittenkaart kost zo'n 190 gulden. Fidder en Van Oosterhout voelen zich niet aangesproken. Het is de ideale manier, zeggen ze, voor oudere, stramme, zieke, zware of minder sportieve mensen om toch iets aan hun figuur te doen. En een fysiotherapeut kost 120 gulden per uur.

De oudste klant van Van Oosterhout is 89. Ze komt al dertien jaar trouw twee keer in de week. 'Als je ziet hoe kwiek zij nog is. Zij hoeft tenminste nog niet achter zo'n duw-Mercedes te lopen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden