Tijdscapsule uit Nazi-Duitsland na 82 jaar geopend

Brieven, munten en speldjes kwamen tevoorschijn toen een groep Poolse onderzoekers een tijdscapsule uit 1934 openden. Het duurde 82-jaar voordat deze Nazi-artefacten het daglicht weer zagen.

In het Nationaal Museum in Szczecin wordt de inhoud van de capsule uitgestald.Beeld epa

Op zondag 22 april 1934 viert het kleine Duitse stadje Falkenburg feest. Er wordt een zogenaamd Ordenburg geopend: een militaire academie voor elitenazi's. Ter gelegenheid van de ingebruikneming wordt een koperen tijdscapsule verzonken in de fundamenten van het complex. Nazi-artefacten erin, dop erop enbeton erover. Klaar voor de eeuwigheid.

Een wereldoorlog en een Europese herschikking later ligt de cilinder in Polen, Falkenburg heet inmiddels Zlonieciec. Lokale archeologen wisten al tientallen jaren van het bestaan van de tijdscapsule, maar dikke lagen beton en de angst voor nazimijnen weerhielden de onderzoekers altijd ervan de capsule omhoog te halen. Tot begin deze maand.

Archiefbeeld van Ordensburg Krössinsee, de locatie waar de capsule is begraven.Beeld Facebook: Tajemnicza kapsula czasu z Ordensburga

Op dinsdag 6 september om 20.23 uur visten lokale werklui na 82 jaar de capsule uit het beton. 'Een dag die voor altijd in het lokale geheugen gegrift zal staan', schrijft een medewerker van het gemeentehuis plechtig op de website van het stadje.

Ook de Facebookpagina van de cilinder geeft een vrolijk beeld van de opgraving. Buurtbewoners liepen uit om de vondst te aanschouwen, volgens een enthousiaste historicus op de site hebben ze naast de opgraving staan joelen toen de spaden van de graafmachine de grond in werden geboord. De burgemeester van Zlocieniec Krzysztof Zacharzewski nam de cilinder trots in ontvangst.

De plek van de opgraving in Zlocieniec.Beeld Facebook: Tajemnicza kapsula czasu z Ordensburg
De burgemeester van Zlocieniec poseert met twee kinderen en de tijdscapsule.Beeld Facebook: Tajemnicza kapsula czasu z Ordensburg

Een kleine week geleden is de tijdscapsule daadwerkelijk geopend. In een museum over de geschiedenis van Pommeren hebben de onderzoekers secuur een zaag in het ding gezet. De capsule bevatte onder meer kranten van 21 en 22 april 1934, twee uitgaves van Hitlers Mein Kampf, foto's van Zlocieniec en omgeving, Nazi-spelden, munten, afbeeldingen van Hitler en tal van andere souvenirs uit een andere tijd en een ander Europa.

De meest intrigerende vondst volgens de lokale autoriteiten is een vier pagina's tellende, handgeschreven brief. De archeologen hebben deze overhandigd aan een lokale historicus, die het handschrift nu probeert te ontcijferen. Via Facebook houdt hij zijn dorpsgenoten en andere geïnteresseerden op de hoogte over zijn ontdekkingen. Tot nu toe lijkt het voor buitenstaanders weinig interessant: het gaat vooral over de bouw van de academie.

De inhoud van de tijdscapsule.Beeld epa
De opening van de tijdscapsule.Beeld Gemeentehuis Zlocieniec
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden