Tijdrit uitgelezen kans op revanche voor Mollema

In deze Tour beperkt Bauke Mollema zich niet tot reageren, hij durft ook te ageren. Zijn sterke rijden voorzag hij op de Ventoux van een uitroepteken, aldus Bart Jungmann.

Bauke Mollema aan de voet van Mont Ventoux. Beeld Klaas Jan van der Weij

Als één wielrenner zich na het gegoochel met klassementen gedupeerd mag voelen, is het Bauke Mollema. In de voorlopige rangschikking prijkte zijn naam aanvankelijk als de nummer twee. Na de eerste herschikking werd dat de derde plaats. Uiteindelijk moest hij op de ladder nog een trede terug.

De kopman van Trek was op de Mont Ventoux een van de slachtoffers van het veelbesproken ongeval met de plotseling remmende motorrijder. Als eerste van het leidende trio zat Mollema weer op de fiets en kwam vijf minuten na ritwinnaar Thomas De Gendt over de eindstreep.

Froome deed er ruim anderhalve minuut langer over dan Mollema, althans in de zuivere tijdmeting. De jury besloot echter hem, net als Richie Porte, in dezelfde tijd te laten finishen als de Nederlandse kopman van het Amerikaanse Trek.

Daardoor krijgt Bauke Mollema niet de beloning die hij verdient. Voor aanvang van de rit naar de Ventoux stond hij 56 seconden achter op de nummer één in het klassement. Dat doet hij nu nog steeds. Wordt er, hoe je het ook wendt of keert, in een en hetzelfde ongeval toch met twee maten gemeten.

Nog gekker is het tijdverschil met Nairo Quintana dat in de allerlaatste fase werd aangepast. De jury besloot Quintana in dezelfde tijd te laten eindigen als het groepje met Adam Yates, terwijl hij duidelijk een handvol seconden later arriveerde.

In een tweet liet Bauke Mollema naderhand weten zich flink benadeeld te voelen: 'Het lijkt alsof iedereen tijdsbonussen krijgt. Ik vraag me af wat er gebeurd zou zijn als ik als enige renner gevallen zou zijn ...'Alle reden om protest aan te tekenen en dat is de ploegleiding ook van plan te doen.

Topvorm

Wel toont de irritatie hoe goed Bauke Mollema zich voelt en waartoe hij deze Tour in staat lijkt te zijn. Drie jaar geleden, toen nog in Nederlandse dienst, reikte hij ook even tot de tweede plek in het klassement. Dat geluk duurde in 2013 welgeteld drie dagen, waarna Mollema Parijs als zesde bereikte.

In een achtereenvolgende reeks van klasseringen in de top-10 is het nog altijd zijn beste resultaat. Maar daarin zou nu wel eens verandering kunnen komen. De sterke indruk die Bauke Mollema maakt in deze Ronde van Frankrijk werd op de Mont Ventoux voorzien van een uitroepteken.

Na wat speldenprikjes van Nairo Quintana leek Christopher Froome de genadeklap uit te delen met Richie Porte in zijn kielzog. Als enige van het achtervolgende groepje haakte Mollema alsnog aan. 'Ik kon er mooi in één keer naartoe springen', was zijn nuchtere samenvatting van die opmerkelijke manoeuvre. Even leek Quintana hem te kunnen volgen, maar de Colombiaan moest de moed opgeven.

Eenmaal aan kop van de wedstrijd liet Mollema zich evenmin onbetuigd. Net als in de rit naar Andorra Arcalis probeerde hij de gele trui te lossen. Hij slaagde opnieuw niet in die opzet, maar de actie op zich is typerend. In deze Tour beperkt Bauke Mollema zich niet tot reageren, hij durft ook te ageren.

Dat bijzondere optreden kwam een kilometer voor de top dus abrupt tot stilstand, net zo abrupt als de voor hem rijdende motor moest remmen. Het ging allemaal zo snel dat de toedracht hem na afloop nog lang onduidelijk was. 'Voordat ik het wist, ging ik over de kop.'

Na weer overeind te zijn gekomen, had hij het geluk dat de fiets het nog deed. Pas later hoorde Mollema dat Froome even te voet moest. 'Bizar. Dat mag niet gebeuren.'

Vandaag kan hij al zijn gramschap over de gevolgen van die valpartij leggen in de tijdrit. Hoe hij daarin denkt te zijn? 'Ik denk heel goed.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden