Lezersbrieven

Tijdige waarschuwing had woonboten kunnen redden

De ingezonden lezersbrieven van maandag 9 december.

Beeld anp

Brief van de dag: als het water weer stijgt...

De berichtgeving over de kapot geramde stuw bij Grave, en de daarmee verband houdende overlast is mijns inziens onvolledig. Ik lees te weinig over het feit dat Rijkswaterstaat uren te laat pas tot het besef kwam dat het nodig was om in het gehele gebied tot aan de stuw van Sambeek de alarmklok te luiden.

De bedrijven aan het Maas-Waal-kanaal zijn benadeeld, tijdig sluiten van de deuren bij Heumen had dat kunnen voorkomen. Maar ook had kunnen worden voorkomen dat tientallen gezinnen in woonboten (waaronder vooral in Gennep/ Heijen) scheef en droog zijn komen te liggen.

Bij een tijdige waarschuwing hadden die woonboten, weliswaar met enige moeite, naar dieper water gekund. De ellende is niet te overzien. Een enkele boot heeft water gemaakt. Maar ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als het water 'ooit' weer stijgt. Het is maar de vraag of de boten even snel meestijgen. Intussen denkt men bij Rijkswaterstaat na over een oplossing...

Ger Holtermans, Boxmeer

Vught

Olaf Tempelman schrijft dat buitenstaanders bij de naam Vught vaak drie associaties hebben. Hij vergeet de bealngrijkste: het Regina Coeli, waar het huidige taleninstituut uit voortgekomen is. Wie ging er niet bij de nonnen op school?

Ik woonde ook aan de verkeerde kant van de snelweg. Toch woonden we in onze ogen allemaal in een villadorp. 's-Hertogenbosch noemden wij de fietsenstalling van Vught.

Succes met het verslag vanuit mijn geboorteplaats, waar ik op mijn 19de ben vertrokken.

Christine van Dijk-Melis, Gieten

Werkdagindeling

Als reactie op de analyses van Peter de Waard (over het experiment in Zweden met 6-urige werkdag) en Frank Kalshoven, is mijn dagindeling wel aardig om te overdenken: Of 14 uur per dag of 0 uur per dag!

14 uur in de periode half april tot eind oktober (7 dagen per week), en 0 uur per dag van eind oktober tot begin april. Komt qua uren ongeveer overeen met een 'normale' werkweek. Dit is wat ik altijd wilde. Dus startte ik ca. 10 jaar geleden een chambres d'hotes in Frankrijk. Ik heb nu dus nog 3 maanden vrij.

Franck Verhoeks, Riom-es-Montagnes, Frankrijk

Congo

Hartstikke goed dat er weer eens aandacht wordt besteed aan DR Congo. Gebeurt veel te weinig. En ook compliment voor journaliste Anneke Verbraeken die zaken aan de kaak stelt en slachtoffers van het systeem wil bezoeken in de gevangenis. Ik ben er diverse keren geweest en weet een beetje van wat er gaande is. Mijn hart brak ook regelmatig.

Maar waarom schud je een kind van amper 4 van je af? Natuurlijk red je het land en ook dat kind niet als je wat geeft. Jonge kinderen die alleen maar kunnen overleven door zich vast te klampen aan blanken, omdat die rijk zouden zijn. Ja in hun ogen. Maar zij is 4 en snapt dat niet. Het is ons dilemma. Domweg geven helpt mensen niet zichzelf te helpen. Maar zij is 4 en snapt dat niet.

Gerard Wieffer, Amsterdam

Euro

Martin Sommer zet het haarscherp neer. Met de invoering van de euro verdween de mogelijkheid de eigen munt te devalueren, en daarmee een monetair instrument dat voor veel zuidelijke landen bij uitstek geschikt was om hun wankelende economie te saneren. Het resultaat, een verbeterde concurrentiepositie door lagere prijzen en een verminderde import door dure buitenlandse goederen, bracht de handelsbalans weer enigszins in evenwicht.

Datzelfde effect kan in de eurolanden vrijwel alleen nog bereikt worden door lonen drastisch te verlagen. Als politicus maak je met dergelijke maatregelen meteen een einde aan je carrière, nog afgezien van de onlusten die hierdoor worden veroorzaakt. Gaat niet gebeuren dus.

Met het invoeren van de euro hebben de deelnemers zichzelf in een hoek geschilderd. Onbegrijpelijk dat de politici dit destijds niet hebben zien aankomen. Zweefden die boven de grond, waren ze dommer dan we altijd dachten, of hebben de zuidelijke Europese landen Machiavelli altijd beter begrepen dan wij?

Ad van der Borght, Slagharen

Vrouwen en kinderen eerst

Gijs Hablous ('Vrouwen en kinderen eerst: de illusie van onschuld') vergeet, dat er een belangrijke, basale, biologische reden is voor 'vrouwen en kinderen eerst': een populatie van (vooral) vrouwen en kinderen is veel sneller op sterkte na een aanslag, in welke vorm dan ook, dan een populatie van vooral mannen.

Jan de Wit, Welsum

Erdal Balci

Goeie genade, het jaar is nog maar net begonnen en de eerste vijf sterren kunnen al uitgedeeld. De column 'Stop de zoektocht naar geluk' van Erdal Balci liet me sprakeloos achter. Wat een fraaie zinnen. En wat een sterke metafoor: de zoektocht naar geluk kan het best worden vergeleken met de 'verovering' van Moskou door Napoleon, bijna geheel Europa onder zijn bewind, maar nog steeds honger. Een hele plank boeken over het onderwerp geluk kan met de voorjaarsschoonmaak mee. Lees die column. Daar word je gelukkiger van.

Ronald Gertsen, Voorschoten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden