Tijdens het WK regeert de FIFA even het land

VAN ONZE SPORTREDACTIE

AMSTERDAM - Het gastland betaalt, de wereldvoetbalbond bepaalt. Daar komt, kort gezegd, de organisatie van het WK voetbal op neer.

In navolging van Duitsland (2006) en Zuid-Afrika (2010) heeft ook Brazilië zich noodgedwongen overgegeven aan het vuistdikke eisenpakket van de FIFA. Die zwaait elke gastheer van 's werelds grootste sporttoernooi al bij voorbaat om de oren - nog in de fase waarin landen met elkaar concurreren om het WK binnen te hengelen.

De FIFA heeft tot indetail vastgelegd hoe het WK dient te verlopen, om zo de kip met de gouden eieren zo fraai mogelijk in de etalage te zetten. Het document beperkt zich ook lang niet alleen tot het verbannen van Braziliaanse bierverkopers rond de stadions. Daar hebben WK-sponsors Budweiser en Coca-Cola het alleenrecht op het schenken van dranken.

De reglementen vertellen onder meer hoe de twaalf Braziliaanse speelsteden het WK onder de aandacht dienen te brengen. Ze kunnen dat bijvoorbeeld doen door via billboards, bruggenrelingen en het openbaar vervoer te adverteren. Horeca in de speelsteden dienen tot diep in de nacht geopend te zijn, om dorstige en hongerige fans in hun behoeften te voorzien. Van bussen, treinen en metrolijnen wordt verwacht dat ze op wedstrijddagen volledig operationeel zijn, om supporters snel van en naar de stadions te kunnen vervoeren.

Wie het WK krijgt toegewezen, haalt zich vooral een hoop restricties op de hals. De meeste hebben een ding gemeen: ze zijn in het leven geroepen om de voetbalbond en zijn geldschieters te plezieren. Zo eist de FIFA belastingvrijstelling voor alle, tijdens het toernooi gegenereerde inkomsten. Ook verlangt het dat de arbo-regels in het gastland tijdelijk worden opgeschort.

Dat eisenpakket bracht een storm aan kritiek teweeg in Nederland, dat samen met België een vergeefse gooi deed om het WK van 2018 of 2022 binnen te halen. Juristen van de FIFA hekelden de kandidatuur van beide landen, omdat die niet klakkeloos akkoord wilden gaan met alle wensen van bondsbaas Blatter en zijn staf.

Van het gastland wordt letterlijk verwacht dat het ruim baan maakt voor de FIFA, met alle sponsors en gasten in haar kielzog. Een van de belangrijkste vereisten is het aanleggen van WK-rijstroken die teams en bestuurders in staat stellen zich zonder oponthoud te verplaatsen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden