Tijden veranderen, maar zolderkamerachtige saamhorigheid PU blijft

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: gamesmagazine Power Unlimited wordt bij elkaar gehouden door dat zolderkamergevoel.

Voor een select groepje gelukkigen die opgroeiden in de jaren negentig is het maandblad Power Unlimited onbetwist nationaal erfgoed. 'Het grootste gamesmagazine van de Benelux' maakte redacteuren (waaronder Kees de Koning, oprichter van label Top Notch) vrijwel even belangrijk als de besproken spellen en gaf in de illustere brievenrubriek ruim baan aan vindingrijk scheldende nerds met zelfverzonnen bijnamen. Ene Mortal Marcel uit Groningen, een lieve jongen die in zijn maandelijkse schrijfsels graag mocht dreigen met een knokploeg indien de PU een geliefde game afkraakte, was voor de lezers een cultfiguur.

Die zolderkamerachtige saamhorigheid stond vanaf het begin (medio 1993) aan de basis van het succes. Het stelt gerust dat ook het huidige augustusnummer (aflevering 284!) door dat typische PU-dna bij elkaar wordt gehouden, ondanks andere tijden, andere spelcomputers en, onvermijdelijk doch helaas, een slap aftreksel van de lezersrubriek. Geen wonder: eindredacteur Ed (achternamen bestaan niet in het PU-universum), sinds jaar en dag gespecialiseerd in het flauwe fotobijschrift, zit er nog stééds.

Ed begint uitstekend met een tekstje onder een screenshot uit de game bij het coverartikel, een vooruitblik op het nog te verschijnen sluip-, klim- en vechtspel Assassin's Creed Origins. We zien twee mannen in het oude Egypte uitkijken over een gedetailleerd stadsgezicht. 'Ik heb geen rug meer over', zegt de een. 'In de tijden van de SNES en Mega Drive hoefden we lang niet zo veel aandacht aan de omgevingen en achtergronden te besteden', zegt de ander.

Voor de leek: Ed knipoogt hier naar de jarennegentigspelcomputers van Nintendo en Sega en hun inmiddels hoogbejaarde rekenkracht. Nog zoiets: tussen alle enthousiaste én kritische stukken over aankomende games door, schept het blad volop genoegen in oprakelen van het (eigen) verleden. In de vermakelijke rubriek Revanche bijvoorbeeld, waarin redacteuren voor het eerst klassiekers spelen, foetert redacteur Simon twee pagina's vol over Conker's Bad Fur Day op de Nintendo 64. In 2001 door de PU met een ronkende 9 bekroond, maar anno 2017 'een onspeelbare en frustrerende hel van een game'.

Ook in deze editie: een aankondiging van 's werelds grootste gametoernooi, Dota 2, waar onder de beste gamers 17 miljoen euro wordt verdeeld.

Tijden veranderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden