Update

'Tijdelijke wanbetaling mogelijk ook oplossing voor Griekse crisis'

Bestuurder Ewald Nowotny van de Europese Centrale Bank (ECB) zet de deur open voor een oplossing van de Griekse crisis op een manier die door kredietbeoordelaars wordt aangeduid als een gedeeltelijke wanbetaling. De centrale bank wil alle mogelijke oplossingen voor de schuldencrisis in Griekenland onderzoeken. 'Hieronder valt ook een tijdelijke wanbetaling op een deel van de schulden', meldde het bestuurslid aan televisiezender CNBC.

Redactie
ECB-bestuurslid Ewald Nowotny. © EPA Beeld
ECB-bestuurslid Ewald Nowotny. © EPA

Dat kan gebeuren zonder dat het grote gevolgen heeft. 'Alle opties moeten serieus worden onderzocht. Er zijn voorstellen die uitgaan van een zeer kortstondige wanbetalingsituatie, die niet echt grote negatieve gevolgen zouden hebben', aldus Nowotny.

Nowotny wijkt daarmee af van de lijn van de ECB, die elke vorm van wanbetaling tot nu toe afwees omdat dit grote negatieve gevolgen kan hebben voor de Europese financiële sector.

De ECB hoeft zich echter niet aan de oordelen van kredietbeoordelaars te houden. Nowotny: 'De beslissing is uiteindelijk van de ECB. De ECB moet niet geheel afhankelijk zijn van kredietbeoordelaars. Het is ten slotte onze eigen verantwoordelijkheid.'

'Wanbetaling vermijden'
De ECB zei eerder deze maand niets te willen weten over een versoepeling van de schuldenlast van Griekenland. Elke verandering die kan worden opgevat als een wanbetaling door de Grieken, moest worden vermeden, zei ECB-president Jean-Claude Trichet.

Aankomende donderdag komen de regeringsleiders van zeventien landen van de eurozone bijeen in Brussel om een oplossing te vinden voor de schulden van Griekenland en voor de stabiliteit van de euro. De Tweede Kamerleden van de commissies Financiën en Europese Zaken komen daarvoor speciaal terug van reces.

Drie opties
Hooggeplaatste ambtenaren van eurolanden zien drie opties om banken mee te laten betalen aan nieuwe financiële steun voor Griekenland. Dat blijkt uit een document ter voorbereiding op de eurotop waaruit persbureau Reuters vandaag citeerde.

In de eerste optie wordt aan Griekenland geld geleend waarmee het zijn eigen obligaties met korting kan opkopen op de markt, zoals Nowotny vertelde.

De tweede optie gaat uit van een plan dat Frankrijk vorige maand opperde. Daarbij wordt de looptijd van een groot deel van de Griekse schulden met vele jaren verlengd.

De derde optie voorziet in een algemene bankbelasting, waarvan de opbrengst wordt gebruikt om de Grieken bij te staan, of een vrijwillige bijdrage van banken met veel belangen in Griekenland. Dit resulteert volgens het rapport waarschijnlijk niet in het stempel 'default' van de kredietbureaus.

Europese ministers gaven een werkgroep vorige week opdracht alle mogelijkheden voor een bijdrage van private investeerders te onderzoeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden