NieuwsSoedan

Tijdelijke leider Soedan al na één dag weer weg na aanhoudende protesten

De Soedanese minister van Defensie Mohammed Ahmed Awad Ibn Auf, die als leider van de militaire raad de leiding van het land had overgenomen nadat president Omar al-Bashir donderdag door de strijdkrachten was afgezet, is afgetreden. Hij maakte dat bekend in een korte toespraak op de staatstelevisie.

Soedanese vrouwen betogen in de hoofdstad Khartoum tegen de militaire machthebbers en voor een burgerleiding aan het hoofd van het land. Beeld AFP
Soedanese vrouwen betogen in de hoofdstad Khartoum tegen de militaire machthebbers en voor een burgerleiding aan het hoofd van het land.Beeld AFP

Ibn Auf heeft exact een dag de leiding van het land in handen gehad. Hij geeft met zij aftreden gehoor aan de eis van de honderdduizenden demonstranten die een burgerregering willen. De Soedanese legerleiding had al eerder aangegeven dat die niet de ambitie heeft om aan de macht te blijven. De militaire raad zou twee jaar fungeren als hoogste orgaan en verkiezingen voorbereiden.

‘Dit is in het belang van onze natie’, zei Ibn Auf tijdens zijn toespraak. ‘Dit land heeft een groot volk en een groot leger.’ Hij sprak de hoop uit dat beide zouden samenwerken.

Minister van Defensie generaal Mohammed Ahmed Awad Ibn Auf, die na een dag afstand deed van het voorzitterschap van de militaire raad. Beeld AFP
Minister van Defensie generaal Mohammed Ahmed Awad Ibn Auf, die na een dag afstand deed van het voorzitterschap van de militaire raad.Beeld AFP

Luitenant-generaal Abdel Fattah Abdelrahman Burhan wordt het nieuwe hoofd van de raad, kondigde Ibn Auf aan. Hij zei ook dat stafchef Kamal Abdelmarouf al-Mahi was ontheven van zijn functie als plaatsvervangend hoofd van de overgangsregering.

Aanhoudende protesten

Ibn Auf was onder de donderdag door het leger afgezette president Omar al-Bashir minister van Defensie en vicepresident. Het vertrek van Al-Bashir, die 30 jaar aan de macht was, volgde op maandenlange protesten in het land, waarbij ook doden vielen. Ook na het aantreden van Ibn Auf hielden de betogingen aan, omdat de demonstranten vinden dat hij te weinig verschilt van de leider tegen wie ze zo lang hebben gestreden.

Aanvankelijk wees de nieuwe legerleiding de kritiek op hun machtsovername af en maakte de raad duidelijk dat het niet de wens had ‘zich aan de macht vast te klampen’. Vrijdag zag Ibn Auf zich toch genoodzaakt om een stap opzij te zetten.

De nieuwe machthebber in Soedan, luitenant-generaal Abdel Fattah Abdelrahman Burhan legt de eed af. Beeld AFP
De nieuwe machthebber in Soedan, luitenant-generaal Abdel Fattah Abdelrahman Burhan legt de eed af.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden