Tijdelijke beroeps in landmacht slecht voorgelicht

Militairen met een tijdelijk contract, de zogenoemde Beroeps Bepaalde Tijd (BBT), hebben aan het begin van hun loopbaan nauwelijks een idee van wat hun te wachten staat....

ANP

ANP

DEN HAAG

Uit een onderzoek van de afdeling Gedragswetenschappen van de landmacht blijkt dat 50 procent van de BBT'ers bij het begin van hun dienstverband niet weet wat het werk als beroepsmilitair inhoudt. De uitkomsten zijn opgenomen in het maartnummer van Flex, het personeelsblad van de landmacht.

De BBT'ers beoordelen de voorlichting over de opleiding en over wat hen in de parate tijd te wachten staat, met een magere 5. Ongeveer 17 procent van de 1250 ondervraagden stelt zelfs dat de verwachtingen die ze hadden voordat ze bij de landmacht kwamen 'nauwelijks' of 'helemaal niet' zijn uitgekomen.

Ondanks alles is het overgrote deel van de BBT'ers redelijk (46 procent) of zelfs zeer (39 procent) tevreden met het werk en leven als militair.

De BBT'ers komen in de nieuwe beroepskrijgsmacht in de plaats van dienstplichtigen. Zij moeten in de toekomst eenderde van het totale personeelsbestand van de landmacht uitmaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden