Tijdelijke adoptie Azië-wezen bepleit

Europese pleeggezinnen kunnen tijdelijk kinderen opvangen die wees zijn geworden na de zeebeving in Azië. Dat oppert de Italiaanse eurocommissaris Franco Frattini (Justitie)....

Van onze correspondent Bart Dirks

Ook stelde Frattini voor om Aziatische weeskinderen in Europa op krachten te laten komen tijdens een vakantie. Dat gebeurde eerder na de kernramp in Tsjernobyl. Tijdelijke adoptie is uitzonderlijk, maar niet nieuw: het gebeurde ook voor Afghaanse vluchtelingen.

Frattini deed zijn voorstellen op persoonlijke titel in een Italiaans tv-programma. Hij benadrukt dat tijdelijke adoptie alleen kan in samenspraak met Unicef en vluchtelingenorganisatie Unhcr.

Vanmiddag komt het voorstel mogelijk in Brussel ter sprake op een extra vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Gezondheidszorg. Een aantal aanwezigen arriveert direct uit de donorconferentie in Jakarta of uit de getroffen regio.

Op de bijeenkomst zal ook het voorstel worden besproken van eurocommissaris Benita Ferrero-Waldner (Buitenlandse Zaken). De Oostenrijkse bepleit de oprichting van een Europees korps van vijfduizend leden, dat kan worden ingezet bij grote crisissituaties.

Haar voorstel is gebaseerd op de onlangs door de EU ingestelde battle groups. Dat zijn eenheden van zo'n 1500 man die naar een crisisgebied worden gestuurd, om de weg te banen voor een grotere troepenmacht. De burgerlijke variant zou moeten bestaan uit een centraal gecoördineerd team van nationale experts.

Op de donorconferentie in Jakarta heeft Commissievoorzitter José Manuel Barroso gisteren nog eens 100 miljoen euro aangeboden voor noodhulp en 350 miljoen voor wederopbouw. Daarmee komt de steun van de EU en de 25 regeringen uit op 1,5 miljard euro, exclusief particuliere giften.

De toegezegde 450 miljoen moeten volgende week in Straatsburg worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Parlementsvoorzitter Josef Borrell rekent hiervoor op een ruime meerderheid.

Barroso, die het belang benadrukte van een 'naadloze overgang' tussen noodhulp en wederopbouw, kondigde gisteren ook aan dat de Europese investeringsbank (EIB) voor een miljard euro leningen aanbiedt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden