Tijd voor een VdH-zeppelin!

In Haarlem krijgt de topsporter maandagavond eindelijk wat hij of zij al jarenlang verdient: een eerbewijs. Een stuk erkenning van acht vierkante meter!...

Directie: P. Onkenhout en B. Wagendorp

Heel goed, vindt Het Nieuwe Schavot – altijd respectvol. De Nederlandse topsporter wordt veel te weinig gewaardeerd en te snel vergeten. Elders verrijzen standbeelden en worden pleinen vernoemd, maar hier heerst de stilte. Haarlem breekt de ban.

Op initiatief van de Société Pim Mulier worden maandag aan de muur van het Kennemer Sportcenter elf gigantische portretten onthuld – opgeblazen prachtfoto's – van sporters die Haarlem op de kaart hebben gezet. De bekendste namen: Jaap Eden (schaatsen, wielrennen), Yvonne van Gennip (schaatsen), Kees Akerboom (basketbal), Jacques van Egmond (wielrennen), Tom Okker (tennis), Rob Ridder (badminton), Marcel Joost (honkbal), Kick Smit (voetbal) en natuurlijk Pim Mulier zelf, de oervader van de Nederlandse sport.

Jaap Sluis, een van de initiatiefnemers: 'We hebben in Haarlem

veel in huis, maar dat weten we niet uit te stralen.' De Sportmuur is een begin van nieuw zelfvertrouwen en inspiratie, hoopt hij.

Vervang 'Haarlem' voor 'Nederland' en het probleem van de Nederlandse topsport is geschetst! Net als Haarlem heeft dit land juist nú behoefte aan helden, iconen, inspiratiebronnen en andere voorbeelden. Maar die krijg je niet zomaar. Het Nieuwe Schavot helpt!

Amsterdam: 150 meter hoog standbeeld van Fanny Blankers-Koen op de Dam. Groningen: beeldengalerij Grote Markt (Tonny van Leeuwen, Ronald Koeman). Rijpwetering: Joop Zoetemelk levensgroot op de geluidswal langs de A4 – onderzoeken: sport-iconen op alle geluidswallen. Utrecht: kop Anton Geesink bovenop Dom. St. Jansklooster: portret Evert van Benthem uitgemaaid in de weilanden (leuk vanuit het vliegtuig). Anna Paulowna: Ard Schenk in baksteen op het dorpsplein. Eindhoven: giga-Pieter van den Hoogenband-zeppelin boven stadscentrum. Rotterdam: ééntweetje reuzen-Moulijn-Wilkes op de Van Brienenoord. Markerwaard: inpolderen en nieuwe metropool bouwen: Cruijffstad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden