'Tijd voor een time-out voor prominenten'

Den Haag De zorgen van Ruud Lubbers over een coalitie met de PVV van Geert Wilders vinden weinig tot geen weerklank in de fractie van het CDA....

Van onze verslaggevers Bart Dirks en Gijs Herderscheê

‘Ik ben ook voor een time-out voor prominenten’, twitterde Kamerlid Sander de Rouwe over de twee brieven die ook hij van de minister van Staat ontving. Dat sentiment leeft onder meer fractieleden. ‘We gaan gewoon door met de onderhandelingen’, zegt een prominent CDA-Kamerlid.

Een ander CDA-Kamerlid vermoedt dat veel van de ongerustheid onder de prominenten voortkomt uit onwetendheid over de onderhandelingen. ‘Die denken dat het daar gaat over: ‘Oké, dan onthoofden we maar tien moslims per week.’ Daar gaat het helemaal niet over. Laat ze nou gewoon afwachten wat er straks ligt, daar kunnen ze heus zonder problemen mee leven.’

Volgens de fractieleden, die nauw bij de onderhandelingen betrokken zeggen te zijn, gaan de gesprekken eigenlijk alleen nog over financieel-economische onderwerpen. ‘18 miljard bezuinigen is echt heel veel, dat is hard onderhandelen.’

Wel reageerde CDA-prominent Hans van den Broek donderdag bezorgd over de formatie. ‘Ik houd mijn hart vast en ik ben niet de enige’, zei de oud-minister van Buitenlandse Zaken. CDA-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin noemt het ‘uitsluiten van moslims, in een sociaal isolement brengen van vreemdelingen, langer en zwaarder straffen, grenzen dicht voor arbeidsmigranten, afkeren van de Europese Unie niet verenigbaar met christelijk-sociale politiek’.

Bij de VVD willen Kamerleden niet formeel reageren op de discussie bij het CDA. Wel bestaat enig leedvermaak. De afgelopen jaren werd de VVD verscheurd door het vertrek van Wilders en Verdonk. ‘Nu kijken we hoe een andere partij met interne discussie omgaat’, aldus een Kamerlid. De VVD rekent er vooralsnog op dat de CDA-discussie geen gevolgen heeft voor de formatie.

De partijen die buiten de formatie staan, volgen de discussie met argusogen. Maar zij willen er weinig over kwijt. Ze vrezen dat het CDA eerder de gelederen sluit als zij zich over de perikelen uitlaten. ‘Het is een interne CDA-kwestie. Daar moeten ze er zien uit te komen. We volgen het met belangstelling’, heet het bij GroenLinks. Deze partij is nog steeds teleurgesteld over het mislukken van Paars-plus.

Bij de PvdA is de verwachting dat de rechtse onderhandelingen gaan slagen en dat alleen een meningsverschil over de bezuinigingen nog kan leiden tot een mislukking.

De SP hoopt dat binnen het CDA meer aandacht komt voor het voorstel van fractieleider Emile Roemer. Die publiceerde woensdag zijn Aftrap voor een centrum-linkse coalitie. Daarin pleit Roemer voor een kabinet van CDA, PvdA, GroenLinks en SP. Fractievoorzitter Verhagen wees dat af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden