Tijd voor een meldpunt voor nepopleidingen

In aanvulling op het artikel over de nepopleidingen voor Polen (Ten eerste, 24 augustus) het volgende. P3transfer is onderdeel van ROC West-Brabant en bedoeld voor scholing van vooral Poolse werknemers in de groensector. Dankzij de inkomsten via de Wet vermindering afdracht loonbelasting groeiden de bomen er tot in de hemel. Bedrijven kregen 2.700 euro belastingaftrek per werknemer voor een nepcursus van zo'n 1.500 euro en het roc werd gemiddeld 1.000 euro wijzer van elke cursist. Er werd zelfs een wielerploeg gesponsord. Boventallig personeel kon blijven en er werden veel zzp'ers uit de beroepspraktijk aangetrokken, vaak mensen zonder onderwijsbevoegdheid.


Maar toen ging het mis. In 2011 werd een algemeen directeur van ROC West-Brabant ontslagen wegens betrokkenheid bij een fraudezaak bij woningbouwvereniging Sint Laurentius in Breda. De begroting in 2011 gaf een verlies van 6 miljoen euro te zien.


Maar dat het misging drong pas laat door tot de nieuwe directie. Toen dagblad BN de Stem meldde dat P3tranfer in moeilijkheden verkeerde, werd dat in alle toonaarden ontkend.


Het rapport van de accountants van Deloite liet de directie begin mei geen keus. Het verlies werd geraamd op meer dan 10 miljoen, veroorzaakt door de superslechte bedrijfsvoering bij P3transfer, de kosten van het zorghotel en de veel te hoge lasten van de nieuwbouw.


Begin mei kregen de negentig medewerkers van P3transfer zonder aankondiging in de aula hun ontslag aangezegd en begin juli moesten ook alle zzp'ers weg.


De Belastingdienst en de Onderwijsinspectie hebben zeven jaar zitten slapen. Ze hebben de constructie jarenlang getolereerd en komen pas in actie als de media bloed ruiken. Hoog tijd voor een parlementair onderzoek. Ik hoop dat Jasper van Dijk (SP), Eric Smaling (SP), Harm Beertema (PVV) en Tanja Jadnanasing (PvdA) dit op de agenda krijgen. Misschien is een meldpunt voor nepopleidingen ook wel een goed idee.


Toon Rekkers docent mbo 's-Hertogenbosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden