Tijd voor een breed debat over windmolens

Commentaar

Er moet alsnog een maatschappelijk debat komen over nut, noodzaak en locatie van de windmolens.

Beeld ANP

De provincies moeten de komende jaren beslissen waar 1.500 nieuwe windmolens op land komen te staan. Maar vreemd genoeg gaat het er in de campagne tot nu toe vrijwel niet over. De provinciebestuurders zelf blijken sceptisch. De overgrote meerderheid verwacht niet dat alle geplande windmolens ook echt worden neergezet, blijkt uit een rondvraag van de Volkskrant. De omwonenden zullen fel protesteren, verwachten ze. Wie het straks durft op te nemen voor de windmolens zal als een verrader worden gezien, verwachtte een van hen.

Het windmolenoffensief vloeit rechtstreeks voort uit het energieakkoord dat anderhalf jaar geleden werd gesloten door veertig maatschappelijke organisaties en het kabinet. Zij kwamen overeen de energievoorziening eindelijk grondig te verduurzamen. Windmolens moesten de grootste bijdrage leveren.

Als milieuorganisaties, bonden en bedrijfsleven de handen zo gretig ineen slaan, is dat ook een reden voor argwaan. De gebruikelijke tegenkrachten zijn kaltgestellt, waardoor het debat naderhand niet van de grond komt en de burger met voldongen feiten wordt geconfronteerd.

Ja, het is een goed idee de energie grootschalig te verduurzamen en verder uitstel is onverantwoord. Maar het blijft de vraag of windmolens de snelste weg naar succes bieden. Is windenergie niet te duur ten opzichte van andere energiebronnen? Is de technologie niet achterhaald tegen de tijd dat alle windmolens er staan? De antwoorden zijn niet te geven. Zowel de prijs van andere energiebronnen (olie) als de technologische ontwikkeling laten zich slecht voorspellen.

Het is dus een ongewis avontuur. Dat is niet erg. Maar het zou fijn zijn als Nederland dit bij zijn volle bewustzijn aangaat. Nu bestaat het riscio dat veel Nederlanders het energie-akkoord beschouwen als een plan van iemand anders en niet iets waar ze zelf - democratisch - voor hebben gekozen.

Het zou goed zijn als er alsnog een breed debat op gang komt over nut en noodzaak van de windmolens en de ideale locatie om ze neer te zetten. Niet Ed Nijpels, die is aangesteld om het energieakkoord te bewaken, moet de windmolenplannen verdedigen, maar democratisch gekozen volksvertegenwoordigers. De provincialestatenverkiezingen bieden daartoe een uitgelezen kans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.