Tijd voor de eerste masculinistische golf

Nederland is toe aan een herwaardering van de vaderende vader en vooral van mannelijke eigenschappen.

In 1967-1968 stond Heintje twintig weken in de Nederlandse Top 40 met het lied Mama. 'Mama, je bent de liefste van de hele wereld', zong hij vol overgave. De meeste moeders konden dit niet met droge ogen aanhoren. Met het verschijnen van Heintjes Mama in de Top 40 begon de tweede feministische golf, die tot 2000 duurde.

Nu, in 2013, is het tijd voor de eerste masculinistische golf. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont zei dit al op een conferentie over vaderschap van 18 april. Waarom een masculinistische golf? Omdat dit noodzakelijk is voor zowel vader als zoon. Het wordt tijd dat de vader zijn rol van beschermer weer oppakt. Die is hem met de tweede feministische golf afgenomen door de vrouw.

Met deze tweede golf was hij niet langer de baas in huis. De vrouw nam de taak van beschermster van haar kinderen op zich. Want dat kon ze beter dan hun vader, die in haar ogen veel te nonchalant was. Hij speelde veel te wild met de kinderen, hield ze veel te weinig in de gaten en spoorde hen zelfs aan dingen te doen die gevaarlijk waren. Veel sneller dan vaders zetten moeders een rem op de lawaai-, actie-, geldings- en exploratiedrang van jongens.

Jongens en meisjes, maar vooral jongens, hebben niet alleen moederlijke, maar ook vaderlijke bescherming nodig. Dit betekent voor jongens bescherming die hun speelruimte laat om iets uit te halen, grenzen te overtreden, te experimenteren. Kortom bescherming die hen uitdaagt risico's te nemen en op ontdekkingstocht te gaan.

Vaders zijn ervoor gemaakt druk jongensgedrag te begrijpen en in banen te leiden. Zij waren in hun jeugd net zo. En jongens zijn gebaat bij een beschermer die hun laat uitproberen, die hen 'op hun bek' laat gaan, maar tegelijk ook veiligheid biedt door grenzen te stellen en streng te zijn.

Moeders doen er goed aan vaders een gelijke rol te geven in de opvoeding, ook al zijn ze vele malen nonchalanter dan zij. Uit studies blijkt dat kinderen het psychologisch en intellectueel beter doen als beide ouders bij de opvoeding betrokken zijn.

Nederland is toe aan een masculinistische beweging, aan een herwaardering van de vaderende vader en vooral aan een herwaardering van mannelijke eigenschappen. Groot of klein: jongens blijven jongens. Ze halen nu eenmaal streken uit, kloppen zich op de borst, zijn liever lui dan moe als ze iets niet interessant vinden en hebben weinig behoefte hun emoties op tafel te leggen. Maar ze bezitten wel kracht, moed en doorzettingsvermogen en de durf om te concurreren en initiatieven te nemen.

Met de eerste masculinistische golf is het ook tijd voor een papalied. Oudere jongens kan ik het lied van Stef Bos uit 1991 aanraden (dat stond toen op de achtste plaats in de Top 40): 'Papa, ik lijk steeds meer op jou', zong Bos.

Wie maakt er een nieuw lied ter ere van de vaders van jonge jongens? Een lied over een vader die de sterkste van de hele wereld is. Een lied waar papa's en zonen geen traan bij wegpinken, maar dat hen vrolijk maakt en hen aanzet tot actie. Vaders beschermen hun zonen al doende. De paden op, de bossen in en 'het gevaar' tegemoet!

Angela Crottis historica en auteur van Jongens zijn 't - Van Pietje Bell tot probleemgeval.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden